Terorizam u BiH: Istrage traju, traju...javnost čeka rezultate

Izvor: Cafe.ba, 27.Nov.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorizam u BiH: Istrage traju, traju...javnost čeka rezultate

SARAJEVO - Državljanka Srbije, Elma Đusinac, koja je uhapšena u Kalesiji prije nekoliko dana zbog sumnje u povezanost sa terorizmom, biće protjerana iz Bosne i Hercegovine.

Detalji o posljednjem događaju, koji su nadležni okarakterisali kao terorizam, drže se u tajnosti, ali su u javnost procurile informacije koje pokazuju da su o nekim opasnostima, državne službe bile obaviještene i godinama ranije.

Još 2008. godine nadležni su imali saznanja da postoji opasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << terorističkog napada na pripadnike EUFOR-a ili Oružane snage BiH. U dokumentima Tužitelaštva iz te godine pominje se i Muhamed Meco, zet Omeragića koji je u Rajlovcu ubio dvojicu vojnika.

U Naredbi o pokretanju istage se navodi da je Meco s još nekoliko osoba u Sarajevu i Bugojnu sakupljali oružje, municiju, vojnu opremu, eksploziv, minsko-eksplozivna sredstva u namjeri da izvrše napade na pripadnike EUFOR-a, na pripadnike Vojske Bosne i Hercegovine, koji se obučavaju za odlazak u Mirovnu misiju u Afganistanu, te napade na infrastrukturne objekte Elektroprivrede BiH. Muhamed Meco je tada i uhapšen, ali je pušten iste godine, zbog nedostatka dokaza.

Meco danas živi u Sarajevu. U pokušaju da čujemo i njegovu stranu priče, pokucali smo na vrata kuće gdje živi, ali nam niko nije otvorio. On je dospio u žižu javnosti, premda zasad ne postoje informacije da je umiješan u rajlovačke događaje.

Muhamed Meco je ispitan prvi dan nakon dešavanja u Rajlovcu. Istragu o ovom događaju vode SIPA i Tužiteljstvo BiH. Više zvaničnih informacija nije moguće dobiti, jer je Tužiteljstvo naredilo da se u javnost ne iznose bilo kakve informacije dok traje istraga.

A istraga traje mjesecima i u slučaju napada na policijsku stanicu u Zvorniku, kada je ubijen policajac. Ni taj događaj nije do kraja rasvijetljen.

Javnosti nije predočen snimak nadzornih kamera, gdje se vidi trenutak kada je Nerdin Ibrić pucao na policajca. Ne zna se ni šta je pokazao nalaz obdukcije tijela. Okolnosti napada istraživali su  Tužitelaštvo BiH i Specijalno tužilaštvo RS, koje se ubrzo povuklo iz istrage.

"S obzirom da je izvršilac ovog krivičnog djela ubijen, a da je istragom utvrđeno da se određena lica iz Federacije Bosne i Hercegovine mogu dovesti u vezi sa izvršenjem ovog krivičnog djela, Specijalno tužilaštvo se nije upuštalo u dalje aktivnosti i vođenje istrage nastavilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine."

Nekoliko mjeseci nakon napada u Zvorniku ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić u intervju za N1 nije mogao da odgovori na pitanja da li postoje snimci napada, te šta je pokazala obdukcija.

Na pitanja da li je izvršena obdukcija tijela, postoje li snimci nadzornih kamera i šta je otkriveno, Mektić je odgovorio: "Otkriveno je ko je napadač. Otkriveni su podstrekivači. Bila je jedna osoba koja je bila na sirijskom ratištu, koja je bila s Ibrićem posljednjih nekoliko mjeseci."

Odgovore na sva ova pitanja još čekamo od nadležnih, uključujući i ministra Mektića, koji se posljednjih dana ne oglašava.

Građani su u strahu zbog događaja koje su nadležni okarakterizirali kao terorizam, a da nisu iznijeli detalje i dokaze koji bi do kraja rasvijetili te događaje. Sve se to čuva u tajnosti, a slični događaju se ponavljaju.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.