Švicarska potvrdila: Orić uhapšen na zahtjev Srbije, ostaje u pritvoru

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jun.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švicarska potvrdila: Orić uhapšen na zahtjev Srbije, ostaje u pritvoru

Uprkos najavama kako će u četvrtak biti poznato više detalja u vezi s hapšenjem ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, koji je uhapšen u srijedu u Ženevi još se ne zna razlog hapšenja, ali ni konkretne optužbe.

BiH je pokrenula procedure kako bi od Švicarske dobila zvaničnu informaciju o hapšenju, potvrdio je za RSE Samir Kavazović, pomoćnik direktora za međunarodnu opoerativno-policijsku saradnju pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << BiH.

“Direkcija, odnosno ured Interpola u Sarajevu, još uvijek nije zaprimio zvaničnu obavijest o hapšenju Nasera Orića od Interpola iz Berna”, rekao nam je Kavazović.

Kavazović podsjeća da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH još u februaru prošle godine proslijedila prigovor za raspisivanje potjernica za bh. državljanima koje je raspisao Interpol Beograd. Zbog protesta države Interpol je iz svojih baza podataka izbrisao osobe koje su bile u sistemu na osnovu beogradske potjernice.

“I ostale zemlje su imale obavezu da iz svojih baza podataka izbrišu ove osobe, a Interpol je naveo kako se dalje saradnja u tim predmetima ne može odvijati kanalima Interpola, jer ne bi bila u skladu s pravilnicima i statutom Interpola”, pojasno je Kavazović.

Vasvija Vidović, advokatica Nasera Orića, u razgovoru za RSE kaže kako su u vezi sa hapšenjem pravno moguće dvije situacije.

"Jedna, da je došlo do administrativne greške da nije brisanje potjernice prošlo kroz sistem, odnosno da nije Švajcarska postupila po nalogu Interpola. Drugo, da se radi o potjernici koja je prije ili kasnije raspisana, nekim drugim povodom, ali, sudeći po onom što kaže Interpol, ne bi se reklo da takva potjernica postoji. Takođe je moguće da postoji bilateralni sporazum između Švajcarske i Srbije o međusobnom postupanju i izručenju po potjernicama, međutim, za sada nemam podatke o tome. Time će se baviti moje švajcarske kolege. Sve da je i postojalo, to su tzv. difuzne potjernice, one su takođe trebale biti brisane čim su bh. vlasti u skladu s Konvencijom iz Dohe protestovale", rekla je, uz ostalo, Vasvija Vidović u razgovoru sa Dženanom Halimović.

Oglasilo se kratko i Ministarstvo pravde BiH koje, uz navedeno, podcrtava da “nijedna članica Interpola po takvoj optužnici u vezi sa djelom koje je bilo predmet te potjernice ne bi mogla lišiti slobode navedeno lice“.

Zvaničnog stave Švicarske nema ni Orićeva advokatica Vasvija Vidović. Zna tek da se nalazi u ekstradicijskom pritvoru i do njega još ni advokati nisu došli. Privatnim je kanalima, kaže, saznala za šta se Orić tereti.

„Imam informaciju da je uhapšen po osnovu potjernice za događaje u selu Zalazje, odnosno u tom području Potočara, za neke događaje za koje ja smatram da su bili predmet suđenja u Hagu“, navela je Vidović.

Glavni haški tužilac Serž Bramrec hapšenje i optužbe je prokomentirao u svjetlu suđenja koje se vodilo protiv Orića.

“Vjerujem da će švicarske vlasti uraditi posao i provjeriti validnost potjernice, ali i pravila koje govori da niko ne može biti suđen za isto djelo dva puta. Očito je da to ne mogu biti one optužbe koje su bile dijelom suđenja u Hagu”, konstatovao je Bramerc.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije, koji boravi u Sarajevu, naveo je kako nije imao saznanja o hapšenju.

“Ne mogu komentarisati to. Procedura je u toku, pa neka Švicarska to reši. Nisam znao da će biti uhapšen Naser Orić”, kratkoje rekao Vukčević.

Iznenađen je i njegov kolega, glavni tužilac BiH Goran Salihović.

"Mi imamo jedan predmet koji je u fazi prijave, za ovo nismo znali. Znači, mi ćemo razgovarati sa gospodinom Vukčevićem, vidjet ćemo i tražit ćemo da se predmet ustupi BiH, da se vodi ovdje suđenje", poručio je Salihović.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.