Poslanici o budžetu, ali ne i o terorizmu u Zvorniku

Izvor: Cafe.ba, 13.Maj.2015, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o budžetu, ali ne i o terorizmu u Zvorniku

SARAJEVO - Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je bila burna jer je opozicija, između ostalog, iznijela niz kritika na budžet i nerazmatranje izvještaja o terorističkom napadu u Zvorniku.

Poslanici SNSD-a ponovo su napustili sjednicu parlamenta jer drugi poslanici nisu podržali inicijative njihovih poslanika Nikole Špirića i Staše Košarca koji su tražili da se dnevni red sjednice dopuni izvještajem Ministarstva bezbjednosti BiH o napadu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Policijsku stanicu u Zvorniku i smjenom Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Špirić je ocijenio da se zaključkom Proširenog kolegija Predstavničkog doma da se uz ranije zatraženu informaciju Vijeća ministara BiH o napadu u Zvorniku zatraži informacija i svih policijskih agencija i o terorističkom napadu i akciji "Ruben", koja je potom uslijedila u RS, šalje loša poruka.

"Traženjem zbirnih izvještaja prijeti opasnost da ova institucija preraste u kolijevku za njegovanje terorizma i terorističkih akcija. Ovakav odnos šalje poruku teroristima da se bave svojim poslom", rekao je juče Špirić.

Istakao je da osuda terorizma traži politički konsenzus, a da se odlaganjem rasprave i traženjem zbirnih izvještaja onima koji se bave terorizmom šalje poruka da se nastave baviti time.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravljao je i o budžetu koji za ovu godinu iznosi 1.563.580.625 KM, a trebalo je da bude obavljeno i drugo čitanje kako bi Zakon o budžetu išao pred Dom naroda BiH.

Damir Arnaut iz SBB BiH smatra da raspravi parlamenta o budžetu u ime predlagača, Predsjedništva BiH, treba da prisustvuju predstavnici ove institucije, na šta je replicirala Aleksandra Pandurević podsjećajući da ni ranijih godina članovi Predsjedništva nisu prisustvovali raspravama o budžetu.

Poslanik DF-a Damir Bećirović izjavio je da će poslanici ove stranke podržati predloženi budžet, iako novo Vijeće ministara nije u punom kapacitetu učestvovalo u njegovoj izradi.

"Pri pravljenju budžeta za iduću godinu biće potrebno više uzeti u obzir stavke štednje", istakao je Bećirović.

Jasmin Emrić iz A-SDA ocijenio je da u prijedlogu budžeta BiH za 2015. godinu nema stavki koje mogu podržati ekspoze predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića o reformama u BiH, kao da nije vidio ni mjere uštede.

Senad Šepić iz SDA založio se za povećanje iznosa za aktivnosti Tužilaštva i Suda BiH za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i za institucije koje se bave evropskim integracijama, dok je Mirsad Isaković zamjerio što u predloženom budžetu ne vidi planirane prihode od sukcesije.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora, kazao je nakon obavljene rasprave da na većinu primjedbi nema komentar.

I danas su poslanici više od sat raspravljali o rezoluciji o Sutorini, te je većina poslanika zabrinuta zbog šutnje Predsjedništva BiH o ovom pitanju. Međutim, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" poslanici još nisu glasali o prijedlozima i zakonima.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.