Ministarstvo trgovine krije ugovor sa „Zekstra-Deltom“

Izvor: Blic, 16.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo trgovine krije ugovor sa „Zekstra-Deltom“

BANJALUKA - Kako je ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković planirao da potpiše aneks ugovora o privatizaciji banjalučke robne kuće „Boska” sa predstavnicima konzorcijuma „Zekstra-Delta” - još nije poznato. Ni posle nekoliko dana insistiranja, od resornog ministarstva nismo dobili odgovor na zahtev da nam stave na uvid ovaj privatizacioni ugovor, potpisan u oktobru prošle godine.

Uvidom u ugovor, koji je, barem zasad, poslovna tajna, bile >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi otklonjene mnoge nejasnoće nakon što su probijeni svi rokovi za izmirenje obaveza na koje se obavezao beogradski konzorcijum.

Ministarstvu trgovine i turizma uputili smo sledeća pitanja: kako je moguće da je ugovor sa „Zekstra-Deltom” o privatizaciji „Boske” još na snazi iako su oba puta rokovi probijeni za izmirenje obaveza konzorcijuma; da li je „Zekstra-Delta” uplatila novac kao garanciju za izmirenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora; ako jeste, zašto Vlada nije povukla taj novac, jer konzorcijum ni posle šest meseci od potpisivanja ugovora nije ispunio svoje obaveze?

Takođe, stručnjaci za oblast privatizacije tvrde da je ugovor sa beogradskim konzorcijumom ništavan jer su rokovi probijeni, zbog čega nije moguće potpisati ni aneks ugovora jer se dodatne odredbe mogu pridodati samo pre nego što ugovoreni rokovi isteknu. Upućeni ukazuju i na to da je neverovatno što Vlada RS nije uzela položenu garanciju od ugovorom deklarisanog kupca „Boske”, naravno - ako je garancija uopšte i uplaćena. Zato nikome nije jasno zbog čega se favorizuje konzorcijum „Zekstra-Delta”.

„Slučaj sa 'Boskom’ je jedna u nizu haotičnih situacija u oblasti privatizacije u RS jer Vlada sklapa direktne pogodbe, ugovori su tajni. Nakon toga se uopšte ne zna kakve su čije obaveze, a obično su posledice štetne po budžet RS i njene građane”, ocenjuje izvršni direktor NVO „Transparensi internešnela” za BiH Srđan Blagovčanin. On kaže da će i TI BiH tražiti privatizacioni ugovor za RS „Boska”, analizirati ga i javnosti saopštiti pojedinosti koje se sada kriju.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković potpisao je privatizacioni ugovor za RK „Boska” sa predstavnicima konzorcijuma „Zekstra-Delta” u oktobru 2008. Konzorcijum u međuvremenu nije uplatio tri miliona evra za državni kapital, a sada navodno traže potpisivanje aneksa ugovora, odnosno produženje roka za izmirenje obaveza, jer imaju predlog kako da reše statusno-pravna pitanja sa vlasnicima 15 poslovnih prostora u prizemlju „Boske” koji su prodati pre nekoliko godina.

Međutim, vlasnici spornih butika tvrde da ni njih ni njihove advokate niko nije kontaktirao. „Jedino je pre šest meseci predstavnik resornog ministarstva pitao da li pristajemo da prodamo Vladi poslovne prostore za onoliko koliko smo ih mi kupili. Niko ne može pristati na to jer je tržišna vrednost porasla”, objašnjava direktor „Nikolasa” Vladimir Despotović.

On kaže da vlasnici ovih poslovnih prostora pristaju na razgovor i da će najverovatnije tražiti sastanak sa premijerom RS. „Sve ovo što se dešava sa konzorcijumom je sumnjivo i namešteno. Nedopustivo je da Vlada ulazi u takve transakcije jer se privatizacija može rešiti mnogo bolje i transparentnije”, smatra Despotović.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS juče nisu znali ni da li će predstavnici „Zekstra-Delte” doći danas u Banjaluku, iako je to ministar Gluhaković najavio prošle sedmice. „To se u ovom trenutku ne zna”, rekla nam je službenica za odnose sa javnošću Ministarstva trgovine Simka Đudurović-Milašinović.

Mikerević: Prodaja nije bila nezakonita

Bivši premijer RS Dragan Mikerević izjavio je na jučerašnjem nastavku suđenja bivšem ministru trgovine i turizma Borisu Gašparu, njegovom pomoćniku Braci Vrankiću i bivšem direktoru banjalučke RS „Boska” Vladislavu Babiću kako je na sednici Vlade dobio informaciju da ništa nije bilo nezakonito u prodaji poslovnih prostora „Boske”. „Da je išta bilo nezakonito, ja bih odmah reagovao”, rekao je Mikerević u svojstvu svedoka Tužilaštva. Kaže da je, koliko se seća, dobio takvu informaciju od stručnih službi, tačnije od Sekretarijata za zakonodavstvo. On je rekao da je na toj sednici Vlade bila podneta informacija da su prostori „Boske” bili prodavani po ceni od 5.000 KM po kvadratnom metru, što je bila „dobra cena”, kao i da su prodavani ljudima koji su već bili zakupci tih prostora i koji su ih i koristili. Optužnica Specijalnog tužilaštva RS tereti Gašpara, Vrankića i Babića da su od februara do avgusta 2004. zajedno i po prethodnom dogovoru organizovali, izvršili i nezakonito prodali više poslovnih prostora „Boske” u nameri pribavljanja imovinske koristi većem broju ljudi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gluhaković: Potrebna ponuda tokom cijele godine

Izvor: Capital.ba, 15.Apr.2009, 16:37

JAHORINA, Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković rekao je danas da se mora pokazati da Jahorina može imati turističku ponudu tokom cijele godine, jer neće opstati kao olimpijska planina ako funkcioniše samo u zimskoj sezoni. Gluhaković je istakao da na Jahorini 275...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.