Mekejn: Srbiji dodatna pomoć za migrantsku krizu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Feb.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekejn: Srbiji dodatna pomoć za migrantsku krizu

Američki senator Džon Mekejn izjavio je danas da će zatražiti od SAD da pruži dodatnu pomoć Srbiji u borbi sa izbegličkom krizom.

"Dodatna pomoć Srbiji u borbi sa migrantskom krizom očigledno je potrebna i po povratku u SAD tražiću od kolega da se ta pomoć i izglasa", rekao je Mekejn novinarima u Šidu, nakon posete privremenimprihvatnim centrima u Adaševcima i Šidu.

Mekejn je rekao da je izbjeglička  kriza veoma skupa i zahvalio vladi Srbije koja "radi sjajan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << posao" pod veoma teškim uslovima.

"Veoma smo vam zahvalni na vašoj podršci, na njezi koju pružate svim ovim ljudima koji prolaze kroz vašu zemlju. Takođe se nadam da će biti i mir u Siriji, da će bombardovanja tamo i u Avganistanu prestati, kao i da će stati ubijanja koja su ogroman humanitarni problem koji se širi u Evropi i potencijalno u SAD. Nadamo se da ćemo postići mir, da narod može da ostane tamo i da ne mora da ide nikuda", rekao je Mekejn.

Ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović upoznali su Mekejna sa uslovima u kojima borave migranti, kao i o proceduri registracije i broju migranta, kojih je trenutno oko 1.000 u Adaševcima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o borcima takozvane "Islamske države" sa Kosova, Mekejn je rekao da IDIL predstavlja veliku prijetnju, upravo zato što regrutuje mlade iz skoro svih krajeva sveta, "čak iz Indonezije i Malezije", i dodao da pametnim korišćenjem interneta ID motiviše ljude da odu u Siriju i bore se na njihovoj strani.

"Prvenstveno, moramo da ih pobijedimo, da ih ubijemo i oduzmemo im sve baze, jer "metastaziraju" u Libiji i na ostalim mjestima", rekao je Mekejn.

Kaže da oni izazivaju nemir u cijeloj Evropi.

Mekejn smatra i da je Vlada Srbije imala veliku ulogu u "vidnom" napretku odnosa Beograda i Prištine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.