Bez osiguranja čak 373.000 građana

Izvor: Blic, 29.Sep.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez osiguranja čak 373.000 građana

Banjaluka - U Bosni i Hercegovini čak 373.000 stanovnika nema zdravstveno osiguranje. U Federaciji 221.000 građana, a ostatak neosiguranih je u RS, podaci su Agencije za lokalne razvojne inicijative iz Goražda.

Ispostavilo se, dakle, da je još jedan ambiciozan cilj iz Građanske platforme, usvojene 2006. godine - pao u vodu. Naime, građani su u ovom dokumentu 2006. pred tadašnje izbore poručili kako žele da svi u BiH do kraja 2010. imaju overenu zdravstvenu knjižicu. Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba zanemariti ni činjenicu da se u RS po glavi stanovnika za zdravstvo godišnje izdvaja 180 evra, dok Slovenija i Hrvatska izdvajaju daleko više - čak 777 evra, odnosno 391 evro.

Najnovija istraživanja Agencije pokazuju da se protekle četiri godine u zdravstvo ulagalo veoma malo - tek nešto više od 1,5 odsto ili 409 miliona maraka. Posebno zabrinjava podatak da se zdravstveni budžet za četiri godine povećao za svega 30 miliona, iako su se budžeti u BiH za to vreme povećavali za oko milijardu maraka! Najveći deo prihoda u zdravstvu odlazi na plate zaposlenih, dok se znatno manje izdvaja za besplatne lekove sa pozitivne liste, medicinski i nemedicinski materijal i usluge.

„Bez obzira koliko je važno, vlasti BiH, a posebno lideri političkih partija, zdravstvo stavljaju nisko na lestvicu prioriteta. Svi građani svakodnevno mogu da vide svoje lidere na televiziji bilo da učestvuju u emisijima, bilo da otvaraju puteve, posećuju kompanije, ali skoro nikada se ne čuje da govore o problemima pacijenta”, tvrdi izvršna direktorka Agencije Vildana Drljević. Ona ne spori da se najznačajnija promena desila u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer su obnovljene ambulante porodične medicine. Međutim, sve je uglavnom finansirano kreditom Svetske banke. „Znatno manje se ulagalo u bolnice gde su zabeležena pojedinačna ulaganja, kao što je oprema za veće medicinske centre, i to uglavnom kroz kreditna zaduženja entiteta”, kaže Drljićeva.

Međutim, u fondovima zdravstva RS i FBiH tvrde da se u protekle četiri godine značajno uložilo u zdravstvo. Tako se recimo u Srpskoj, tvrde u FZO RS, broj osiguranih građana povećao na 220.000 stanovnika, a 87 odsto budžeta izdvaja se za zdravstvenu zaštitu stanovnika. Kažu da na pozitivnoj listi sada ima 1.140 lekova, a pre četiri godine bilo je 350.

„Svi građani bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje imaju pravo na preventivne preglede i na hitnu medicinsku pomoć. Tri kategorije građana su obavezno osigurane - deca do 15 godina stariji od 65 i trudnice, porodilje do jedne godine deteta. U proseku to pravo koristi 25.000 građana”, tvrde u FZO RS.

Direktorka Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH Novka Agić kaže da su troškovi u pružanju usluga zdravstvene zaštite veći od iznosa kojim se finansira zdravstvena zaštita. „U ukupnom broju osiguranih zastupljen je visok stepen onih koji izdvajaju simboličan novac za zdravstveno osiguranje - penzioneri, nezaposleni... Takođe, imamo nedovoljnu naplativost po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i rast broja obolelih sa skupom terapijom”, kaže ona.

Budžeti fondova

Godina FZO RS ZZO FBiH

2006. 215,8 miliona KM 999,6 miliona KM

2007. 345,7 miliona KM 1,14 milijardi KM

2008. 418,3 miliona KM 1,33 milijarde KM

2009. 487,2 miliona KM 1,38 milijardi KM

* Napomena: podaci iz zavoda za zdravstveno osiguranje RS i FBiH

Kapitalna ulaganja 275 miliona

U FZO RS tvrde da je u protekle četiri godine izdvojeno više od 275 miliona KM za kapitalna ulaganja. „Smanjen je broj pacijenata koji se leče u inostranstvu, dužina lečenja, uvedene su nove metode... Broj onih koji moraju da se leče van RS je prepolovljen” uveravaju u FZO RS.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.