Banjaluka dobija najmoderniji klinički centar

Izvor: Cafe.ba, 30.Sep.2014, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjaluka dobija najmoderniji klinički centar

BANJALUKA - Univerzitetska bolnica Klinički centar u Banjaluci će nakon završetka rekonstrukcije i dogradnje biti najsavremeniji klinički centar u regionu jugoistočne Evrope.

Ovo je istaknuto nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i opremanju centralnog medicinskog bloka i izgradnji novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, koji su potpisali Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, i Gerhard Rajter, direktor bečkog "Vameda", >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << koji je odabran za izvođača radova.

Potpisivanju projekta vrijednog 84 miliona evra uz PDV su prisustvovali i Mirko Stanetić, direktor bolnice, te Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, i Milorad Dodik, predsjednik RS.

Bogdanić je rekao da je projektovanje bolnice započeto prije 40 godina, a da će za 42 mjeseca, koliko će trajati radovi, biti konačno završen cijeli projekat. Rekao je da će biti urađena rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka površine od oko 41.000 kvadratnih metara, a 17.000 kvadrata na lokaciji sjevernog krila. Dodao je da će biti rekonstruisane sve postojeće klinike i tri etaže koje do danas nisu završene.

"Ovo je najznačajniji događaj u zdravstvu RS u zadnjih pola vijeka, jer ćemo na taj način dobiti jednu savremenu i respektabilnu ustanovu, koja će biti nosilac razvoja zdravstva RS, gdje ćemo na jednom mjestu imati okupljene kvalitetne stručnjake, kvalitetnu medicinsku opremu i najbolje uslove kad je u pitanju smještaj za naše pacijente", istakao je Bogdanić.

Rajter je rekao da je "Vamed" ponosan na projekat koji je nazvao posebno ambicioznim, jer se dešava u uslovima kada se gradi u objektima koji se paralelno i dalje koriste kao bolnički prostor.

"Ali, mi posjedujemo sve potrebne ekspertize. Od 1982. godine, otkad smo osnovani, završili smo 700 projekata u 72 zemlje. Imamo 16.000 zaposlenih i 1,3 milijarde evra godišnjih prihoda", istakao je.

Stanetić je rekao da je potpisivanjem počelo ostvarenje sna dugog 50 godina da se konačno kompletira izgradnja objekta.

"Ovo nije samo rekonstrukcija u građevinskom nego u edukativnom, organizacionom, medicinskom i tehnološkom smislu, koja je od istorijskog značaja", rekao je Stanetić.

Cvijanovićeva je rekla da se radi o jednom od strateških projekata za zdravstvo u RS, kroz koji su izgrađene bolnice u Bijeljini i drugim mjestima širom RS.

"Očekujem da svi poslovi budu završeni u predviđenom roku da bi ovaj objekat bio stavljen na raspolaganje svim našim građanima", rekla je Cvijanovićeva.

Dodik je čestitao "Vamedu", za koji je rekao da je institucija s iskustvom.

"Vjerujem da smo došli u poziciju da na pravi način i trajno riješimo problem KC u Banjaluci i napravimo jednu od najboljih ustanova u regionu", rekao je Dodik.

Podsjetio je da je Evropska investiciona banka, koja je kreditor, dala saglasnost za "Vamed" jer, kako je naveo, EIB ima konačnu riječ kad se radi o izboru izvođača.

Dodao je i da tim projektom neće biti opterećeno zdravstvo RS jer sve finansijske obaveze padaju na RS da otplaćuje kredit, koji je dugoročan i povoljan.

Dodik je najavio da će 11. oktobra biti otvorena bolnica u Nevesinju, te da su započete procedure za opremanje bolnica u Doboju i Kasindolu.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.