Tadićeva poseta relaksiraće odnose sa Hrvatskom

Izvor: Politika, 02.Nov.2010, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićeva poseta relaksiraće odnose sa Hrvatskom

ZAGREB – Predstojeća poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru je važan simbolički i civilizacijski potez, koji će pridoneti relaksaciji prošlošću opterećenih hrvatsko-srpskih odnosa, ocenjeno je danas iz kancelarije hrvatskohavtskog predsednika Ive Josipovića.

Navodeći da je ovo prva poseta jednog srpskog predsednika Vukovaru, agencija Hina ističe da je u Josipovićevom kabinetu procenjuju kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << logičan sled događaja, s obzirom na činjenicu da je Tadić bio u Srebrenici i da je Ovčara "još jedno veliko stratište koje nije moglo ostati zaobiđeno".

Srpski predsednik će krajem novembra doći u službenu posetu Hrvatskoj, ali su obe strane, po izvoru iz kancelarije hrvatskog predsednika, ocenile kako Vukovaru treba dati posebnu važnost, kakvu i zaslužuje, i da je zato odvojen od službene posete, kojom će dominirati bilateralni odnosi i još uvek otvorena pitanja između dve zemlje.

U Josipovićevom kabinetu očekuju da će veći deo hrvatske javnosti prihvatiti Tadićevu posetu hrvatskom istoku kao korak prema poboljšanju odnosa Hrvatske i Srbije u budućnosti, ali su spremni i na moguće proteste onih koji se protive ovakvoj poseti, jer je to njihovo legitimno pravo, navodi Hina.

Hrvatska agencija prenosi da će Tadić u četvrtak posetiti istočni deo Hrvatske, gde će s hrvatskim kolegom položiti vence na Ovčari i u Paulinom Dvoru.

Tadić će se u Vukovaru se sastati s predstavnicima porodica Hrvata nestalih tokom rata i s predstavnicima lokalne srpske zajednice. Josipović i Tadić će se iz Vukovara uputiti u Paulin Dvor, nedaleko od Osijeka, gđe su 11. i 12. decembra 1991. pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske ubili 19 civila, među kojima su svi, osim jednog Mađara, bili Srbi.

Posle obilaska Paulin Dvora, predsednici će se vratiti u Vukovar, gde će se sastati s predstavnicima srpske zajednice u Vukovaru i okolici.

Tanjug

objavljeno: 02/11/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović: Relaksiranje odnosa

Izvor: B92, 02.Nov.2010

Zagreb -- Poseta Tadića Hrvatskoj doprineće relaksaciji prošlošću opterećenih hrvatsko-srpskih odnosa, ocenjeno je iz kancelarije hrvatskog predsednika Ive Josipovića...U kabinetu šefa hrvatske države ocenjuju da je predstojeća poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru važan simbolički...

Nastavak na B92...

Borković: Tadić izjednačava žrtve i agresora

Izvor: SrbijaNet.rs, 03.Nov.2010, 13:25

Ratni zapovednik odbrane Vukovara Branko Borković rekao je danas da poseta srpskog predsednika Borisa Tadića Vukovaru neće bitno pridoneti pomirenju, jer Tadić do sada nije na nedvosmislen način osudio ratne zločine počinjenjene u vreme režima Slobodana Miloševića. "Preduslovi za dolazak...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Poslanici o Tadićevoj poseti Vukovaru

Izvor: S media, 03.Nov.2010

Sutrašnju posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru u Hrvatskoj, poslanici skupštine Srbije vladajuće većine ocenili su danas kao doprinos poboljšanju odnosa dve zemlje, dok opozicija smatra da će to naneti štetu Srbiji...Portparol i poslanik DS Jelena Trivan naglasila je da će sutrašnje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.