Tadićev predlog mogao bi da bude osnova za trajno rešenje

Izvor: Politika, 24.Jan.2012, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićev predlog mogao bi da bude osnova za trajno rešenje

BEOGRAD – Predlog u četiri tačke predsednka Srbije Borisa Tadića mogao bi da predstavlja osnovu za trajno rešenje problema između Srbije i Kosova, smatra američki diplomata i nekadašnji regionalni predstavnik UN u Mitrovici Džerard Galuči.

U tekstu pod naslovom „Kosovo - šansa za sporazum o severu”, objavljenom danas na sajtu organizacije Transkonflikt, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Galuči kaže da je neuspešan pokušaj Prištine da u julu peuzme administrativne prelaze na severu Kosovo uz pordršku Euleksa i Kfora, konačno ubedio neke od članice Kvinte da sila neće doneti rezultate.

Nedavna saopštenja Velike Britanije i Francuske govore da su one spremne da prihvate i nešto manje, a ne samo da Srbija preda sever Kosova Prištini, naveo je diplomata.

One su pozitivno dočekale predlog u četiri tačke predsednika Srbije Borisa Tadića, sugerišući da bi on mogao da se prilagodi okvirima plana za Kosovo finskog diplomate Martija Ahtisarija, kaže Galuči.

Tadić je, dodaje on, predložio da se pitanje statusa Kosova ostavi po strani, ali da se postigne specijalno rešenje za manastire, dobiju specijalne garancije za Srbe na jugu Kosova, reši imovina Srba na Kosovu i postigne specijalno rešenje za sever Kosova.

Britanski ambasadori u Beogradu i Prištini su naveli da su predlozi na liniji sa Ahtisarijevim planom, dok su francuski ambasadori u Beogradu i Prištini, izražavajući isti stav, istakli da predlozi predstavljaju solidnu osnovu koja bi mogla da otvori vrata trajnom rešenju problema, naveo je Galuči.

I britanski i francuski ambasadori su ponovili da teritorijalni integritet Kosova mora da se poštuje, rekao je Galuči i dodao da su Britanci, kao i SAD, ponovili zahtev za uklanjanje barikada, ukidanje „paralelnih institucija” i postizanje napretka u dijalogu između Beograda i Prištine.

Galuči je naveo da je britanski ambasador u Beogradu, međutim, razjasnio da se ne očekuje skorašnje ukidanje „parlalenih isititucija”, već da će vremenom one početi prikladno da funkcionišu.

Moglo se, takođe, čuti da pojedinci u Lonodnu proučavaju način na koji bi Ahtisarijev plan mogao da se sprovede ne severu, naveo je Galuči i istakao da u isto vreme dok dve članice EU ističu mogući Ahtisarijev pristup na severu, SAD tvrde da nemaju „određenu poziciju” o Tadićevom predlogu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je ovog vikenda Tadića i sigurno mu je rekla nešto više nego što je javno prihvatljiva linija da je spremna da pomogne Srbiji i Kosovu da „normalizju” odnose, smatra Galuči.

To bi trebalo da obezbedi Beogradu prostor da se angažuje na „statusno neutralnom” pristupu Ahtisarijevom planu, a u isto vreme da ne ne smanji prostor za pregovaranje Prištini.

Na terenu Kfor je prestao da naziva lokalne srpske institucije „paralelnim”, ali nije u potpunosti odustao od toga da progura Euleks preko barikada.

Euleks još uvek odbija da se postavi statusno neutralno prema administrativnim prelazima, a NATO kaže da pomaže u „stvaranju prostora” za postizanje „političkog rešenja” za sever Kosova, naveo je Galuči.

Da bi takav prostor postojao, svi moraju da budu otvoreni za kompromis i odustanu od rešavanja stvari na silu, zaključio je bivši diplomata.

Tanjug

objavljeno: 24.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.