Tadić u Savetu bezbednosti: Ne podržavajte destabilizaciju Kosmeta!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Savetu bezbednosti: Ne podržavajte destabilizaciju Kosmeta!

Povodom najnovije situacije na Kosovu i Metohiji posle serije oružanih napada u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Njujorku se danas održava vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj učestvuje predsednik Srbije Boris Tadić. On je izjavio je da će Srbija biti prinuđena da preispita svoj odnos prema međunarodnom prisustvu na Kosovu i Metohiji ukoliko međunarodni faktori ne uskrate podršku destabilizujućim potezima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Prištine.

Predsednik Srbije istovremeno je ukazao da je sprovođenje plana u šest tačaka, koji je svojevremeno predložio generalni sekretar UN a podržao Savet bezbednosti, jedini način da se uspostavi stabilnost na Kosovu.

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, vanredno sazvanom na zahtev Srbije povodom nedavnog napada na stanovnike severnog dela Kosovske Mitrovice, predsednik Tadić je istakao da je taj incident bio pokušaj da se povećaju međuetničke tenzije i sabotiraju nastojanja da se dođe do održivog mira u pokrajini.

Tadić je naglasio da Euleks mora privesti pravdi počinioce svih napada na Srbe, a da NATO mora zadržati postojeći broj vojnika angažovanih na obezbeđivanju srpskih crkava i manastira na Kosovu.

Beograd, kako je istakao, neće u srpskim sredinama na Kosovu tolerisati ustanovljavanje kancelarija, sudova i telekomunikacione infrastrukture pod patronatom privremene administracije u Prištini.

"To je još jedna pogubna posledica zlonamernog plana, iza koga delimično stoji takozvana Međunarodna civilna kancelarija Pitera Fejta, da se na severu pokrajine uspostavi nelegalni i neželjeni režim", rekao je Tadić, i precizirao da su dve bombe na učesnike mirnog protesta protiv uspostavljanja kancelarije takozvane kosovske vlade bačene iz dvorišta koja pripadaju Albancima.

"Zahtevamo od međunarodne zajednice da se postara da se ništa slično u budućnosti ne ponovi, i da nelegalna kancelarija u severnom delu Kosovske Mitrovice ostane zatvorena", rekao je Tadić, i dodao da kosovskim Albancima mora biti jasno stavljeno do znanja kakve će biti posledica svakog posezanja za unilateralnim potezima. Tadić je podsetio da je nakon martovskih nereda 2004. godine deo međunarodne zajednice priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti nagradio kosovske Albance za pogrom nad Srbima, i izrazio očekivanje da Priština neće biti ponovo ohrabrivana da poseže za nasiljem.

Predsednik Srbije poručio je da je jedini način da se uspostavi stabilnost na Kosovu sprovođenje plana u šest tačaka koji je svojevremeno predložio generalni sekretar UN a podržao Savet bezbednosti.

Srbija, kako je zaključio, nikada, i bez obzira na posledice, neće priznati jednostano proglašenu nezavisnost Kosova, ali neće ni odustati od traganja za kompromisnim rešenjem.Sednicu Saveta sazvala je predsedavajuća Nigerija na zahtev Srbije, a prisustvovaće joj, kako je Tanjugu potvrdio portparol UNMIK-a Rasel Giki, i šef Misije UN na Kosmetu Lamberto Zanijer.

"Unilateralno proglašena nezavisnost, a nekima će biti neprijatno da čuju tu istinu, ne može dovesti do mira i stabilnosti, jer mir proističe iz dogovora, kao što i stabilnost može biti samo posledica konsenzusa", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da predstojećim savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde neće biti legitimizovana jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, jer bi, u suprotnom, svaka granica, bilo gde u svetu, bila ugrožena

separatističkim ambicijama.

"U bliskoj budućnosti bi i neka druga država mogla da se suoči sa iskustvom Srbije, i svet bi ubrzo shvatio da je bujica pokrenuta jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova prerasla u talas nekontrolisanih secesija širom planete. Zato apelujemo na države koje nisu priznale Kosovo da ostanu pri toj odluci", poručio je Tadić.

Prema pisanju kosmetskih medija, u Njujorku će boraviti i privremeni kosmetski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, ali za sada nije poznato da li će i govoriti na sednici Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, problemi na Kosovu ne mogu se rešavati van konteksta statusa, i zato je neophodno da se u novim pregovorima Srba i Albanaca dođe do sveobuhvatnog rešenja.

"Rešeni smo da dođemo do održivog dogovora. Nemamo pravo na neuspeh. Naša namera nije da bilo koga ponizimo, ono što tražimo je pravedno rešenje za status Kosova koje bi sve strane mogle da prihvate", rekao je Tadić, i naglasio da je potrebno utišati glasove ekstremista koji poručuju da je istorijski kompromis između Srba i Albanaca moguć.

Predsednik Srbije Boris Tadić osudio "neizazvano nasilje" nad Srbima prošlog petka u severnoj Mitrovici, koje je označio kao "flagrantni akt terora", zahtevajući od međunarodne zajednice da spreči da se tako nešto ponovi, kao i da obezbedi da "nelegalna kancelarija" Vlade Kosova u severnom delu grada ostane zatvorena.

"To su jasne i nepobitne činjenice o ovom flagrantnom aktu terora, u kojem je više od desetoro Srba ozbiljno povređeno, dok je jedan pedijatar Bošnjak ubijen", ukazao jeTadić.

Tadić je podsetio da je prošlog petka oko 3.000 Srba protestovalo zbog nasilnog pokušaja Prištine da uspostavi "takozvanu Kancelariju Vlade Kosova" u "srpskom gradu Severna Mitrovica", ocenjujući da su albanski secesionisti počinili najnovije kršenje Rezolucije 1244.

Srbi su mirno protestovali, ali su bili suočeni sa neizazvanim nasiljem, ukazao je Tadić na hitnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), napominjući da su među učesnike protesta iz dvorišta kuća Albanaca bačene dve razorne bombe.

Prema njegovim rečima, to je direktan rezultat nastojanja provokatora da, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, prošire "paralelne institucije Prištine" na

sever Kosova.

 "Konačno, pozivamo sve odgovorne aktere da izbegnu da se bilo kada ubuduće stave u poziciju podržavanja akata Prištine koji znače dodatnu destabilizaciju", poručio je Tadić.

"Ovo je urađeno namerno, kako bi se povećale tenzije i sabotirala potraga za sveobuhvatnim mirom", napomenuo je Tadić.

On smatra da je to još jedna destruktivna posledica zlokobnog plana "takozvane Međunarodne civilne kancelarije", predvođene Piterom Fejtom, da "jednostrano nametne nelegalni i neželjeni režim u tom delu naše pokrajine".

"To je urađeno, ne samo protivno volji kosovskih Srba, već i uprkos protivljenju UNMIK, Euleksa i drugih odgovornih aktera, uključujući i Savet bezbednosti, koji nikada nije odobrio takozvani Ahtisarijev predlog", naglasio je Tadić.

Tadić je, istovremeno, pozvao i NATO da zadrži na Kosovu postojeći nivo trupa i prisustvo na svim srpskim svetim mestima, koja sada obezbeđuje.

Vlastima kosovskih Albanaca mora se reći kakve će biti posledice, ukoliko ponovo pokušaju sa jednostranim aktima, upozorio je Tadić i najavio da će Srbija, u suprotnom, preispitati odnose sa "međunarodnim prisustvom u pokrajini".

Tadić je precizirao da Srbija neće tolerisati pokušaje Prištine da srpskoj zajednici, bez saglasnosti svih aktera, nametne bilo koju instituciju, proisteklu iz jednostrano proglašene nezavisnosti.

Ni Kancelariju, ni Sud, ni telekomunikacionu infrastrukturu, niti "bilo koji drugi akt agresije, kojim se krši Rezolucija 1244", predočio je Tadić.

Prema oceni Tadića, sve to znači da "secesionisti nastavljaju otvoreno da zanemaruju međunarodno pravo i odbijaju univerzalne principe Povelje UN", što je

"apsolutno neprihvatljivo".

Zahtevamo od međunarodne zajednice da osigura da se više nikada ne ponovi nešto slično onome prošlog petka, kao i da "nelegalna kancelarija u Severnoj Mitrovici ostane zatvorena", poručio je Tadić.

On je pozvao UNMIK da iskoristi ovlašćenja iz Rezolucije 1244 i obnovi legitimni pravni okvir na Kosovu, dok je od Euleksa zatražio da hitno privede pravdi počinioce svih zlodela nad kosovskim Srbima, najranjivijoj lokalnoj zajednici u Evropi.

Misija Euleksa oštro osuđuje akt nasilja, u kojem je nedevano u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je danas šef Euleksa Iv de Kermabon na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

Kermabon, kome je ovo prvo učešće na sednicama SB o Kosovu, naglasio je da je misija EU do sada delovala u potpunosti u skladu sa svojim mandatom, i da će tako nastaviti u budućnosti.

On je podsetio i da je osoblje Euleksa bilo meta pretnji od "radikalnih elemenata" na severu Kosova.

Šef Euleksa je podsetio i na incident kada je ranjen funkcioner Samostalno-liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Petar Miletić, rekavši da će misija na čijem je čelu učiniti sve da kazni počinioce ovog napada sto je pre moguće. On je, takođe, pozvao je Beograd i Prištinu na uzdržanost i dalju podršku misiji EU na Kosovu.

Prošlog petka su, za sada još nepoznati počinioci, aktivirali bombu u naselju Bošnjačka mahala, gde je nekoliko stotina Srba protestovalo povodom otvaranja kancelarije privremene vlade Kosmeta u severnom delu Mitrovice.

Napad su najoštrije osudili i visoki zvaničnici Evropske unije, među njima i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji je juče, tokom posete Beogradu, sa predsednikom Tadićem razgovarao i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Osudama su se pridružili i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington, Misija OEBS na Kosovu, komandant Kfor-a general Markus Bentler.

U tom napadu jedna osoba je izgubila život , a 11 je povređeno. Predsednik Srbije je istog dana sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i od međunarodnih snaga u pokrajini zatražio oštru reakciju na pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije, ali i regiona.

Savet je bombaški napad okarakterisao kao teroristički akt albanskih separatista i ocenio da objektivnu odgovornost za taj čin snosi šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosmetu Piter Fejt.

Zatraženo je da se odmah pronađu i adekvatno kazne počinioci ovog zločina, kao i da se onemogući svaki dalji pokušaj nasilnog otvaranja kancelarije privremenih institucija Kosmeta, čime se ugrožava mir i stabilnosti na KiM, kao i u celom regionu. Predstavnici privremenih kosmetskih vlasti, međutim, smatraju da za napad nisu odgovorni kosmetski Albanci i krivicu pokušavaju da prebace na Srbe.

Ministar unutrašnjih poslova u privremenoj vladi Kosmeta Bajram Redžepi izjavio je da postoji lista osumnjičenih za napad u Kosovskoj Mitrovici, ali da je rano da se saopštavaju detalji o tome. Do sada, međutim, niko nije uhapšen zbog tog napada.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni pozvao je danas Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da apeluje na Beograd da prestane da se meša i manipuliše kosovskim Srbima, koji žele da sarađuju sa vlastima Kosova i "budu deo najmlađe države u svetu".

Hiseini je ukorio Tadića što je govorio o nasilju marta 2004. godine, a nije o događajima iz 1999. godine, kada je, kako je rekao, ubijeno 15.000 Albanaca ili o najnovijoj masovnoj grobnici, u kojoj je pronađeno 300 tela Albanaca koji su ubijeni tokom ratnih dešavanja na Kosovu.

"Civilna kancelarija u Bošnjačkoj Mahali je kancelarija Vlade Kosova i tako će i ostati, a Kosovo će nastaviti da radi naporno kako bi ispunilo sve zahteve svih svojih građana", zaključio je Hiseni.

On je pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da sa Prištinom razgovara o praktičnim pitanjima.

"Pozivam vas, Tadiću, u ime kosovskih Srba, ostavite ih na miru. Sarađujte sa nama, zbog njihove koristi i razgovarajte sa nama o praktičnim pitanjima", rekao je Hiseni.

Hiseni je, na sednici Saveta bezbednosti, osudio nasilje koje se prošlog petka, ali i u ponedeljak dogodilo u severnoj Mitrovici.

"Nisam ni tužilac, ni sudija i neću prejudicirati rešenja", rekao je Hiseni i osvrnuo se na tvrdnje predsednika Srbije Borisa Tadića o tome ko su počinioci ovih incidenata.

"Čuli smo od Tadića da su počinioci poznati i da su Albanci. Prema Tadiću, niko drugi nije mogao da učini tako nešto", rekao je Hiseni i poručio da Vlada Kosova čini sve da istraži ko su počinioci i privede ih pravdi.

Hiseni je podsetio da je u ponedeljak ranjen poslanik Skupštine Kosova Petar Miletić koji je, kako je rekao, izabrao da sarađuje sa vlastima Kosova, u korist srpske zajednice.

Hiseni je istakao da se uskoro očekuje odluka Međunarodnog suda pravde i izneo ubeđenje da će odluka biti slobodna, nepristrasna i pravedna.

"Bez obzira na tu odluku i vreme kada će biti objavljena, važno je da Srbija prestane da se meša u pitanja Kosova, jer to ozbiljno ugrožava naše napore, napore Euleksa i ostalih međunarodnih činilaca da na celoj teritoriji Kosova uspostave vladavinu prava", naglasio je Hiseni.

On je istakao da je Kosovo odlučno da postane deo Evropske unije i NATO i uspostavi dobrosusedske odnose sa svima, pa i Srbijom. "Niko ne sme da veliča nasilje, rekao je Hiseni, i mi to nećemo činiti", jer smo decenijama bili žrtve nasilja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.