Tadić pozvao na nacionalni konsenzus o EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2011, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić pozvao na nacionalni konsenzus o EU

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je na nacionalni konsenzus oko evropskog cilja Srbije i ocenio da bi bio "tragičan promašaj" ako ove godine ne dobijemo status kandidata za Evropsku uniju.

U intervjuu "Novostima", Tadić je istakao da je status kandidata prekretnica, posle koje sledi još značajniji početak pregovora sa EU - a posle će "put Srbije u EU biti nepovratan". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Kada ostvarimo ta dva cilja, investiranje u našu zemlju porašće višestruko. Jednostavno, nećemo više biti ista zemlja", dodao je Tadić, ukazujući da zemlja koja pregovara o članstvu ima potpuno drugačiji tretman kod potencijalnih investitora.

Podsećajući da je rok za usvajanje seta zakona koji su suštinski važni za napredak ka EU do juna, najdalje do septembra, Tadić je istakao da Srbija "nije ušla u cajtnot", ali da više ne sme da se izgubi ni jedan dan.

"Set pravosudnih zakona je ušao u Skupštinu, pokrenuta je rasprava, a taj proces je odlučujući za reformu pravosuđa. To je trenutno najvažnija reforma u Srbiji jer se na njoj temelji i obračun sa kriminalom i korupcijom", kazao je Tadić.

Osvrćući se na temu izbora narodnih poslanika, što takođe zahteva EU, Tadić je ukazao da današnji sistem favorizuje učešće prevelikog broja stranaka u Vladi, što samu Vladu čini nedovoljno efikasnom i tromom.

"Zato moramo uvesti sistem koji će omogućiti da manji broj stranaka ulazi u vladu. To ne znači dvopartijski sistem. Zašto ne bismo imali model kakav je poznat u dobrom delu evropskih zemalja, gde u vlasti sedi pet, šest stranaka? Tako se formiraju prirodne koalicije koje mogu da ispune obaveze prema građanima. Sa 10, 15, 20 stranaka, to je teško. Dakle, treba ići u pravcu političke i ukupne racionalizacije."

Na pitanje o mogućem ishodu pregovora s Prištinom, s obzirom da prištinska strana ne propušta nijednu priliku da naglasi da je reč o tehničkim pitanjima dve suverene države, a srpska da podseti da će i status doći na red, Tadić je rekao da je taj pristup Prištine očekivan, ali da Beograd "nema vremena da obraća pažnju na taj 'folklorni' aspekt ovog političkog procesa".

"Svi su svesni da nismo, niti ćemo, priznati nezavisnost, a ušli smo u dijalog u nameri da rešimo istorijski konflikt dva naroda. Jer, konflikte moramo ostaviti iza sebe, EU neće da se u njene okvire unose konflikti, kao što je i za nas same odlaganje rešavanja istorijskih sporova vrlo štetno."

Govoreći o promenama u Vladi Srbije, Tadić je primetio da se "nijedna vlada na svetu ne odriče partijskih interesa njenih članova", pa je "teško očekivati da u Srbiji bude drugačije": "Na samim članicama koalicije je da pokažu odgovornost prema opštem interesu koji je stariji od svakog stranačkog i ovo je nova šansa vladi da pokaže bolje rezultate."

Navodeći da "niko nije zadovoljan nijednom vladom u poslednjih dvadeset godina", Tadić je istakao da ipak ne treba minimizirati sve što je ova vlada uradila. "Mnogo snažnije ekonomije su pale pod teretom svetske krize. Mi smo, ipak, obezbedili političku i ekonomsku stabilnost. U ovako teškim ekonomski okolnostima niko ne bi uspeo da postigne do kraja ono što je bilo zacrtano pre nego što je kriza buknula - povećanje broja radnih mesta."

"Ali, moram podsetiti da je posle 5. oktobra građanima Srbije bilo potrebno pružiti nadu. Zato je tada model razvoja bio orijentisan na potrošnju. To je uzrokovalo veliki debalans kada je u pitanju uvoz i izvoz. Više se trošilo nego što se proizvodilo. Dakle, podignut je kvalitet života ljudi, ali je dugoročno slabila naša privreda. Stvaran je deficit našeg tekućeg računa koji je postao nepodnošljiv. Danas zarađujemo onoliko koliko proizvodimo. To je smanjilo deficit, podiglo izvoz, ali je građanima teže", kaže predsednik Srbije.

Po njegovom mišljenju, jedini lek je u novim stranim investicijama kojima bi dobili mogućnost za zapošljavanje ljudi - i strateško i dugoročno investiranje države u obrazovanje, nauku, infrastrukturu i energetiku.

Navodeći da je rezultat prvog radnog dana nove vlade zaštitna cena hleba, Tadić je kao sledeći korak na polju socijalne politike najavio omogućavanje građanima da odlože otplatu kredita za dve godine, počeće da se primenjuju narednim danima: "Oko pola miliona građana moći će, ako žele, da ostvare ovu olakšicu. To znači da će tim građanima mesečno kućni budžet biti veći za 50 evra u proseku, jer će im za toliko biti manja rata za otplatu kredita."

Na pitanje šta je garancija da opet neće doći do tenzija u Vladi na istim relacijama - sa Dinkićem, Tadić je ponovio da "ne možete istovremeno biti član i Vlade i opozicije".
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.