Tadić pozvao austrijske privrednike da investiraju u Srbiju

Izvor: Blic, 26.Maj.2010, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić pozvao austrijske privrednike da investiraju u Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u centru ekonomski snažne austrijske pokrajine Štajerske, Gracu, da je Srbija stabilna i sigurna zona za investicije i pozvao tamošnje biznismene da investiraju u srpsku privredu.

Tadić se u Gracu, u okviru jednodnevne posete Austriji, sastao sa predsednikom vlade Štajerske Francom Vovesom i privrednicima te austrijske pokrajine, koja je Srbiji posebno interesantna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za saradnju imajući u vidu njene uspehe u oblastima energetike, ekologije, inovacija, metalne industrije, građevinarstva i saobraćaja.

Tadić je, posle sastanka sa Vovesom, istakao da je Srbija među prvima u Evropi počela da sprovodi antikrizne mere, koje su, prema svim makroekonomskim pokazateljima, dale dobre rezultate.

"Ako uporedimo Srbiju sa drugim zemljama, pa i nekim zemljama EU, možemo reći da su naše metode borbe protiv krize efikasnije. To ne znači da nam nije teško kao i svima drugima", rekao je Tadić novinarima.

Prema njegovim rečima, aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, vredan 2,6 milijardi evra, obezbediće makroekonomsku stabilnost u Srbiji, a mali spoljni dug svedoči o velikom razvojnom potencijalu Srbije.

"Ako uzmemo u obzir da neke nama susedne zemlje prave aranžmane sa MMF-om od 30 do 120 miliona evra to svedoči da je situacija u Srbiji izdržljivija, jer Srbija je zemlja slične veličine kao zemlje koje uzimaju takve kreditne pozajmice", rekao je Tadić i podsetio da Vlada Srbije stranim investitorima nudi mnoge pogodnosti za poslovanje.

Srbija, prema Tadićevim rečima, jeste deo šire evropske porodice naroda, i članstvo u EU je strateški cilj od kojeg neće odustati.

I predsednik Vlade Štajerske je istakao da bi bila velika greška kada bi proces evropskih integracija Srbije i ostalih zemalja regiona bio zaustavljen.

Tadić i Voves saglasili su se da bi stvaranje makroregije Alpe-Adrija-Panonija doprinelo evrointegrativnim procesima na Zapadnom Balkanu, kao i ekonomskom razvoju regiona.

"Ideja makroregionalnog povezivanja je način da države koje nisu članice EU pristupe evropskim fondovima i učestvuju u projektima iz domena kulture i obrazovanja uspešnije nego do sada", ocenio je Tadić.

Predsednik Srbije je podržao učešće ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i predsednika pokrajinske vlade Vojvodine Bojana Pajtića na konferenciji u Trstu početkom jula koja će biti posvećena funkcionisanju makroregije Alpe-Adrija-Panonija.

Predsednik Tadić će večeras u Gracu govoriti i na simpozijumu "Štajerske banke", na temu "Srbija kao ključna država za evropsku integraciju Zapadnog Balkana".

Štajerska je površinom druga po veličini od devet austrijskih pokrajina, a o njenoj snazi, ne samo u austrijskim okvirima, govori činjenica da administativni centar pokrajine, Grac, ima čak šest univerziteta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.