Tadić odlučio da podnese ostavku i da se ponovo kandiduje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2012, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić odlučio da podnese ostavku i da se ponovo kandiduje

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je danas da je odlučio da skrati svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori. Prema Zakonu o predsedniku, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović preuzima funkciju v.d. predsednika Republike i raspisuje izbore.

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je danas da je odlučio da skrati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori.

"Kandidovaću se na tim izborima sa puno optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji", rekao je Tadić novinarima.

On je ocenio da će izbori biti teški, ali i da će biti prilika građanima da se opredele kojim putem žele da idu.

"Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje", rekao je Tadić.

"Nećemo priznati Kosovo", istakao je predsednik Srbije.

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.

Sutra će, dodao je, poslati pismo predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović, koja će posle toga raspisati izbore za 6. maj.

Mandat predsednika Srbije prestaje u trenutku slanja pisma o skraćenju mandata predsednici Narodne Skupštine Srbije.

"Nisam odlagao odluku o izborima i ne očekujem probleme sa SPS", rekao je Tadić.

On je ukazao da ne bi bilo prostora za političke reforme ukoliko bi izbori bili održavani u različito vreme, te da su mu građani, sa kojima je u poslednje vreme imao puno prilika da razgovara, takođe rekli da treba završiti izborni posao kako se ne bi tokom čitave godine bavili samo izborima.

"Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju", našalio se Tadić, ali je dodao da je uveren u pobedu.

"Sasvim sam siguran da ćemo pobediti", rekao je Tadić, i dodao da će reći koga smatra glavnim rivalom kada bude poznato ko će se sve kandidovati za šefa države.

U centru njegove kampanje biće, kako je istakao, ekonomske reforme.

"Ne postoje institucije Srbije koje ne treba da učestvuju u ekonomskim reformama. Nastavićemo sa politikom makroekonomske stabilnosti, podizanju konkurentnosti naših proizvoda na stranim tržištima i povećanju broja radnih mesta", objasnio je Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio da će poštovati svakog svog rivala, jer na izbore gleda iz ugla sportske dimenzije.

Pravila za izbor predsednika

Izbore za predsednika Republike raspisuje predsednik Skupštine i od dana raspisivanja do dana glasanja ne može proteći manje od 30, ni više od 60 dana.

Kada predsednik Republke podnese ostavku, on o tome obaveštava javnost i predsednika Skupštine, a danom podnošenja ostavke njemu prestaje mandat. Na dužnostri ga zamenjuje predsednik Narodne skupštine koji to može da čini najduže naredna tri meseca.

Prema Zakonu o izboru predsednika, u odluci o raspisivanju izbora utvrđuju se dan glasanja za predsednika Republike i dan od kada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji.

Izbore za predsednika Republike sprovode organi koji sprovode izbore za narodne poslanike.

Kandidata za predsednika Republike mogu da predlože registrovana stranka, koalicija političkih stranaka i grupa građana koju osniva najmanje 10 birača čiji potpisi moraju biti overeni kod suda. Ta grupa ne mora da ima naziv.

Za podnošenje kandidature potrebno je predati i najmanje 10.000 potpisa birača overenih kod suda, a birač može potpisom podržati samo jednog kandidata.

Predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji (RIK)najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Predlagač kandidata može da povuče predlog do dana utvrđivanja liste kandidata za izbor predsednika Republike, a do tada može da odustane i kandidat.

RIK treba da utvrdi listu kandidata za izbor predsednika Republike najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije" narednog dana od dana kada ju je utvrdila.

Lista kandidata za izbor predsednika Republike sadrži ime i prezime kandidata i naziv predlagača tog kandidata, odnosno naznaku da je kandidata predložila grupa građana ako grupa građana nema naziv.

Redni broj kandidata na listi utvrđuje se žrebom, u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

RIK treba da proglasi konačne rezultate izbora u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali, a ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja.

Dan ponovljenog glasanja utvrđuje RIK i na njemu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Više od dva kandidata učestvuje na ponovljenom glasanju ako ih više deli prvo ili drugo mesto.

Na glasačkom listiću na ponovljenom glasanju prvi po redosledu je kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.

Redosled kandidata koji imaju isti broj glasova utvrđuje se žrebom.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio najveći broj glasova.

Ako na ponovljenom glasanju kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana.

Tri predsednika od 1990.- Milošević, Milutinović, Tadić

Srbija je od 1990. godine imala samo tri ličnosti koje su bile izabrani predsednici države, Slobodana Miloševića u dva mandata, Milana Milutinovića i prvog demokratskog predsednika Borisa Tadića koga su građani dva puta birali na tu funkciju.

Do 1990. godine nije postojala institucija predsrednika Srbije već je to bilo Predsedništvo.

Predsednici Srbije od 1990 :

- decembra 1990. - izabran Slobodan Milošević

- decembra 1992. - ponovo izabran Milošević

- decembra 1997. - izabran Milan Milutinović

(stupio na dužnost januara 1998.-istekao mandat decembra 2002. )

- neuspeli izbori septembra 2002.

(niko nije dobio 50% + 1 glas)

Bilo više neuspelih pokušaja izbora počev od septembra 2002. , odnosno oktobra, pa ponovljeni decembra, (niko nije dobio 50% + 1 glas)

- vršilac dužnosti predsednika Republike, po zakonu bila tada aktuelni predsednik Skupštine Nataša Mićić, potom Maršićanin, pa Predrag Marković,

- usvojene izmene Zakon o izboru predsednika - februara 2004. -

(ukinut census 50% + 1 glas)

- jula 2004. - stupio na dužnost predsednik Boris Tadić (pobedio na izborima juna 2004.)

- januar 2008 - ponovo izabran Boris Tadić, stupio na dužnost februara 2008.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić odlučio da skrati mandat

Izvor: Beta, 04.Apr.2012

BEOGRAD, 4. aprila 2012. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u sredu da je odlučio da skrati svoj predsednički mandat kako bi omogućio da se 6. maja održe opšti izbori...On je rekao d.

Nastavak na Beta...

Predsednicki izbori pre roka

Izvor: Radio Centar 987, 04.Apr.2012

BEOGRAD andndash; Predsednik Srbije Boris Tadic saopstio je danas da je odlucio da skrati svoj mandat na toj funkciji i omoguci da se 6. maja u Srbiji odrze i predsednicki izbori, a prema Zakonu o pre..

Nastavak na Radio Centar 987...

Ustav ne poznaje skraćivanje mandata

Izvor: Medijski istraživački centar, 04.Apr.2012

Ni Ustav ni Zakon o predsedniku Republike Srbije ne poznaju &skraćivanje mandata'. Mandat prestaje istekom vremena na koje je izabran ili ostavkom predsednika. .  Izbori moraju biti raspisani do ponoći 5. aprila kako bi mogli da se održe 6.maja.. Boris Tadić je danas saopštio da je odlučio...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Tadić: Odlučio sam, podnosim ostavku!

Izvor: medio.rs, 05.Apr.2012, 02:22

Predsednik Srbije Boris Tadić podnosi ostavku na mesto predsednika države. Tako će građani Srbije 6. maja birati predsednika, predstavnike za parlament i novu lokalnu vlast. Kandidovaću se i na predsedničkim izborima i da očekuje pobedu, rekao Tadić.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.