Tadić:Za zajedničku energetsku politiku u regionu

Izvor: Politika, 17.Okt.2011, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić:Za zajedničku energetsku politiku u regionu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da države Zapadnog Balkana, regiona izuzetnog geostrateškog položaja kad je u pitanju korišćenje energije, mogu da obezbede industrijski razvoj i stabilnost samo ako budu radile zajedno i vodile zajedničku energetsku politiku.

„Samo zajedničkom energetskom politikom možemo podići efekat pozitivnog dejstva, smanjiti uvoznu zavisnost po pitanju energenata i doprinositi makroekonomskoj stabilnosti naših država”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je predsednik Tadić otvarajući regionalnu konferenciju pod nazivom „Energija-Razvoj-Demokratija: Oblikovanje nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi”.

Tadić je rekao da je Srbija uvozno zavisna kada je reč o nafti i gasu, ali nije zavisna kada je reč o drugim izvorima energije - uglju, biomasi i struji.

„Da bi se smanjila uvozna zavisnost važno je posvetiti pažnju alternativnim izvorima energije”, rekao je Tadić, ukazujući da je u tom smislu posebno interesantna biomasa.

On je istakao da Srbija ima neiskorišćene kapacitete kad je reč o biomasi i dodao da Vlada Srbije i odgovarajuća ministarstva moraju da sagledaju kapacitete u ovoj oblasti.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija, u trouglu između Evrope, Bliskog istoka i Kaspijskog basena, podržava saradnju između proizvođača energenata, tranzitnih država i potrošača.

„Stabilno snabdevanje energentima je osnov industrijskog razvoja”, rekao je Tadić.

Srbija kao evropska država podržava izgradnju gasnih koridora, a kao članica projekta Južni tok - podržava izgradnju gasnih skladišta.

Predsedniku Srbije je pred zvanično otvaranje konferencije uručena nagrada Eta.

Pored Tadića, laureati su i Rambo Amadeus, kome je nagrada takođe večeras uručena, i Ivo Josipović, kome će biti uručena naknadno.

Regionalna konferencija „Energija-Razvoj-Demokratija: Oblikovanje nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi” održava se pod pokroviteljstvom predsednika Tadića, a u okviru predsedavanja Srbije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Otvaranju konferencije prisustvovala je i predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović, koja će se učesnicima obratiti sutra.

Tanjug

objavljeno: 17.10.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić za jedinstvenu energetsku politiku

Izvor: Beta, 17.Okt.2011

BEOGRAD, 17. oktobra 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedeljak na regionalnoj konferenciji o energetici da zemlje jugoistočne Evrope treba da razvijaju jedinstvenu energetsku politiku kako bi pomogle svojim ekonomijama...Na otvaranju konferencije u Beogradu "Energija,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.