Tadić: Srbija nikada nije bila demokratskija država

Izvor: Blic, 06.Okt.2010, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija nikada nije bila demokratskija država

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija "nikada u svojoj istoriji nije bila demokratskija država" i izrazio uverenje da, deset godina nakon petooktobarskih promena, niko više nikada neće krivotvoriti rezultate izbora.

Tadić je naglasio da je najznačajniju ulogu u promenama imao Zoran Đinđić, dodavši da time ne poriče ni ulogu koju je 5. oktobra imao lider D S S-a Vojislav Koštunica.

"Srbija danas ide prema članstvu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU i nikada nismo bili na višem nivou odnosa sa Unijom i oni oni koji kažu da nam treba novi 5. oktobar, zaboravljaju da smo mi 2000. pobedili na izborima", istakao je Tadić sinoć u emisiji RTS-a "Svedok".

Predsednik Srbije je dodao da su promene mogle i brže da se izvedu i da je svestan da građani teško žive, ali da je Srbija danas suštinski promenjena u odnosu na pre deset godina.

Tadić je naglasio da je danas postignut veliki uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala i da će, ako bi se pokazalo da postoji finansijska linija između političkih stranaka i kriminalnih bandi, sigurno doći do sankcija.

"Svuda su mogli da se susretnu kriminalci, a danas su glavni šefovi mafije osuđeni na višedecenijske kazne, a i oni koji još nisu čeka ih ista sudbina", dodao je predsednik Srbije.

Tadić je kazao i da u današnjoj Srbiji nema političkih ubistava i ubistava novinara.

Govoreći o prethodnih deset godina, on je naveo da je Demokratska stranka imala odlučujuću ulogu u akciji "Sablja" i 2008. godine kada je "pretilo da se stvori koalicija koju bi Srbiju vodila daleko od EU".

"Žao mi je što građani danas teško žive, međutim, opasno je kada se zarađuje više nego što se proizvodi. Kako živimo danas, tako investiramo u budućnost", rekao je Tadić.

On je kazao i da bi sadašnja vlast kao i mnoge prethodne, mogla da se zaduži i podigne plate, ali bi se zato za godinu-dve dana živelo sve teže.

"Priča se da se divno živelo u Titovo vreme, a to što se tako živelo danas plaćamo", rekao je predsednik Srbije.

"Srbija čini sve da uhapsi preostale haške begunce"

Boris Tadić izjavio je da ne može da se isključi mogućnost da Holandija ponovo blokira evropske integracije Srbije, dodavši da Srbija čini sve da preostali haški optužnici budu uhapšeni.

"Nadam se da do toga neće doći i mi činimo sve da preostali haški optuženici budu uhapšeni", rekao je Tadić.

Govoreći o budućem dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je istakao da je sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton dogovorio da Unija vodi te pregovore.

"Da nismo upadali u sistemske greške u prošlosti danas bi bilo više manevarskog prostora, ali i danas možemo voditi aktivnu spoljnu politiku vezanu za Kosovo. Nije nemoguće da bude uslovljavanja, ali moramo da vodimo politiku koja izbegava zamke", naglasio je predsednik Srbije.

On je kazao i da je Rusija pravovremeno bila obaveštavana o svim potezima Srbije i da i nema nikakve primedbe sa njihove strane.

Tadić je ocenio da je najbrži mogući trenutak za ulazak Srbije u EU 2016, ali da to može da bude i 2035. godina, "ako se ne bude dobro radilo".

"Očekujem da bi kandidatura mogla da bude prosleđena u najskorije vreme i verujem da bi mogli da dobijemo status kandidata krajem sledeće ili početkom 2012. godine", naveo je Tadić.

On je rekao i da je zadovoljan radom premijera Mirka Cvetkovića.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.