Tadić: Rešenje konflikta mora biti prihvatljivo za obe strane

Izvor: Blic, 18.Mar.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Rešenje konflikta mora biti prihvatljivo za obe strane

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da rešenje srpsko-albanskog istorijskog konflikta mora biti pronađeno tako da jedna strana ne dobije sve a druga izgubi sve, i poručio da rešenje nikako ne može biti scenario u kojem će Srbija priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Tadić je, u intervjuu prištinskoj televiziji "Klan Kosova", izrazio nadu da će posle uvodne faze dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavnika Beograda i Prištine, odnosno pronalaženje rešenja u vezi sa nekim tehničkim pitanjima, otpočeti i suštinsko rešavanje istorijskog konflikta.

"Istorijski dogovor Albanaca i Srba mora da bude legalizovan prihvatanjem i Albanaca i Srba. Ne mogu predstavnici naroda postići dogovor koji nije prihvaćen od njihovog naroda. To ne znači da legitimni predstavnici naroda ne mogu hrabro da istupe sa idejama i rešenjima koja nisu vidljiva baš svim predstavnicima naroda ali koja na kraju mogu biti prihvaćena referendumom ili izjašnjavanjem naroda", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je zaključio da su evropske integracije pretpostavka trajnog rešavanja konfrontacija i tenzija na zapadnom Balkanu, ali da ulazak u EU "nije svelek", te da Beograd i Priština neke probleme moraju da rešavaju i sami.

Predsednik je, međutim, istakao da u ovome trenutku ne bi bilo korisno da izlazi sa konkretnim predlozima, ali da postoje mnogi modeli koji su primenjeni u prošlosti pa i mogućnost da dve strane pronađu neki potpuno nov model za rešenje problema.

"U ovom trenutku nije celishodno i mudro izlaziti sa konkretnim predlozima o političkom rešenju jer do tog rešenja onda ne bismo došli, i smatram da je mudrije ovog trenuta pristupiti tehničkim pitanjima i rešavati probleme izvan političke ravni", ukazao je Tadić, i dodao da je spreman da preuzime odgovornost nudeći rešenja, ali kada za to dođe vreme.

On je naglasio da, u traganju za rešenjem kosovskog problema, ne može odustati od zaštite volje i interesa Srba na KiM, koji ne žele da budu integrisani u jednostrano proglašenu državu Kosovo.

"Ne mogu da tragam za praktičnim rešenjem a da ne uzimam u obzir ralnosti koje postoje. Jer kada bih negirao mišljenje Srba na Kosovu ponašao bih se kao Milošević koji je negirao mišljenje Albanaca pre nego što je nastao konflikt, koji i pre konflikta nisu želeli da žive pod suverenim krovom Srbije", rekao je Tadić.

Podsećajući da je tokom više od veka srpsko-albanskih konflikta na Kosovu i Metohiju uvek onaj ko je imao vlast posezao za silom, Tadić je poručio da taj kontinuitet nasilja mora da se okonča.

"Smatram da takva politika mora trenutno da nestane i da svi zločini moraju da budu individualizovani i da svi koji su ih činili budu osuđeni. Od presudne je važnosti da svi zločini budu istraženi a ne samo jedni i jedne strane, i ne samo zločini jedne vrste političara ili učesnika u tim zbivanjima, tako možemo da se pomirimo i da obezbedimo da ljudi žive bolje", rekao je on.

Izvinjenjima mora da prethodi suočavanje sa zločinima

Odgovorajući na pitanje novinara zašto se nije izvinio Albancima na Kosovu zbog zločina koji su nad njima počinjeni za vreme vladavine Slobodana Miloševića, Tadić je istakao da izvinjenjima mora da prethodi suočavanje sa zločinima na obe strane.

"Dešavaju se ozbljne istrage o zločinima i na jednoj i na drugoj strani. Reči izvinjenja treba da budu deo političkog procesa i treba da imaju svrhu. Ta svrha je pomirenje. Doći ćemo mi na kraju do tih reči ali potrebno je da se u međuvremenu dese istrage o svemu što se desilo i da se dogode sudski procesi koji nas uvode u pravno stanje", rekao je on.

Povezane vesti: Kosovski Srbi za učešće u razgovorima Beograda i Prištine Krasnići: Poseban status za Sever neprihvatljiv Demaći: Moguće spajanje Kosova i Albanije Albanski hakeri napali srpski sajt Parlament Kosova sutra ponovo o rezoluciji za dijalog

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.