Tadić: Priština ne odlučuje samostalno o slanju specijalaca

Izvor: Blic, 29.Jul.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Priština ne odlučuje samostalno o slanju specijalaca

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je nakon poslednjih dešavanja na Kosovu dijalog Srbije i Prištine u krizi i da ga je moguće nastaviti kada se stvari vrate na poziciju pre intervencije kosovskih specijalaca na administrativnim prelazima.

"Mi želimo da nastavimo dijalog, ali da bismo to očinili moramo da vratimo situiaciju tamo odakle smo počeli pre intervencije jedinica ROSU >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (26. jula)", kazao je Tadić u intervjuu za televiziju B92.

Predsednik je ocenio da najveći uticaj na Prištinu ima američka politika i američki ambasador u Prištini i da od toga zavisi i to da li će se Albanci vratiti dijalogu.

"Ono što bi bilo blagotvorno je kada američki ambasador u Prištini ne bi davao izjave koje podstiču na sukobe i koje podstiču administraciju u Prištini na agresivne reakcije", kazao je Tadić i dodao da bi to doprinelo miru na Kosovu.

Tadić je istakao da informacije koje ima govore da su kriminalne strukture na Kosovu, povezane i sa Srbima i sa Albancima, odgovorne za paljenje prelaza Jarinja, što je bilo suprotno interesima Srbije.

Ko je dao instrukcije da se zapali Jarinje

"Treba pažljivo ispitati ko je dao takvu instrukciju da se zapali onaj carinski prelaz na kome su Srbi imali potpunu jasnu većinu u skladu sa svim prethodnim dogovorima i aktima, onaj carinski prelaz koji nije predstavljao nikakav problem praktično u tom trenutku i onaj carinski prelaz čije paljenje apsolutno predstavlja ugrožavanje interesa Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji",

rekao je Tadić.

On je istakao da nije nemoguće da je neko iz Prištine inicirao paljenje administrativnog prelaza Jarinje. Tadić očekuje da će se na kraju čitavog ovog procesa jasno videti ko je imamo kakvu ulogu, i izrazio žaljenje zbog pogibije albanskog policajca.

"Ali sa druge strane, imamo i ranjavanje ljudi, običnih građana, imamo proizvođenje krize koja je mogla imati nesagledive posledice i ja očekujem da će međunarodne istražne organizacije i naše takođ‘e utvrditi ko je imao kakvu ulogu u čitavom ovom procesu koji je mogao da poruši jednu krhku stabilnost i mir koji vlada na Kosovu", navodi Tadić.

Uloga SAD

Tadić je rekao da je "iznenađujuće da na Kosovu politiku sprovodi tamošnji ambasador SAD Kristofer Del, koji se, ne jednom, istakao u svojim radikalnim izjavama".

"To je jedna činjenica koju moramo uzeti u obzir, što ne znači da celokupna američka administracija stoji iza ovakve akcije, što se vidi iz izjave ambasadorke Meri Vorlik i predstavnika SAD nakon početka ove krize, kao i izjava predstavnika EU", kazao je on.

Priština ne odlučuje samostalno o slanju specijalaca

Tadić je istakao da administracija u Prištini ne donosi takvu vrstu odluka kao što je slanje specijalnih jedinica ROSU na adminisitrativne prelaze na severu Kosova samostalno, niti će ih ubuduće donositi samostalno.

On je naveo da uopšte nije nemoguće da je taj akt inicirao neko iz Prištine "neke kriminalne institucije koje imaju svoje jasne veze sa establišmentom u Prištini".

Tadić je rekao da nije moguće zamisliti tako naivan scenario da su albanski specijalci jedinice "Rosu" pokušali da zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje samo uz naređenje Hašima Tačija, a bez podrške nekog iz međunarodne zajednice.

"To, naravno, znaju sve međunarodne istražne institucije, svi oni koji se bave borbom protiv organizovanog kriminala, svi oni koji bave borbom protiv šverca narkotika. Sve je to na neki način povezano, i organizovani kriminal i takve vrste ekstremnih političkih aktivnosti", kazao je predsednik.

On je ukazao da Srbiji nije bilo u interesu da da se tako nešto desi, jer je time oslabljena međunarodna pozicija, a posebno pozicija koja se kreira u medijima.

Sa one strane

Predsednik je rekao da oni koji su zapalili administrativni prelaz nisu došli iz centralne Srbije, nego "sa one strane administartivne linije i da su ti ljudi pretukli srpske novinare".

Izazivanje sukoba

On je ocenio da je akcija ROSU pretila da izazove sukobe širih razmera na prostoru zapadnog Balakana, a ne samo na Kosovu.

"Sve što se dešava na Kosovu i Metohiji ima direktne konsekvence na čitav prostor zapadnog Balkana", rekao je Tadić i dodao da atmosfera u Srbiji treba da se održi stabilnom i mirnom, a zbog toga je izuzetno važna i sutrašnja sednica Skupštine Srbije posvećena Kosovu.

"To treba da doprinese smirivanju, a ne razbuktavanju situacije. Svako u ovom trenutku ima svoj deo odgovornosti za situaciju na Kosovu i Metohiji i niko ne treba da je instrumentalizuje u svoje pojedinačne, partijske ili grupne interese", poručio je Tadić.

On je ocenio da Srbija nije odgovorna za trenutnu situaciju na severu Kosova.

"Mi smo mirno pregovarali sve vreme sa najboljom nadom da hoćemo da pronađemo rešenje i nismo želeli da blokiramo proces što smo i dokazali rešenjima koja su već postignuta u pregovaračkom procesu. Stvarna namera je bila da se problemi oko nalaženja rešenja za carinski pečat instrumentalizuju za promenu situacije na severu Kosova", kazao je Tadić.

Kosovo-EU

On je dodao i da, ukoliko se ikada Kosovo postavi kao uslov za ulazak Srbije u EU, da će odgovor Srbije biti "ne".

"Taj odgovor je vrlo jednostavan. Ja sam predsednik Srbije koji vodi jednu predvidljivu politiku i obaveštavam svoje evropske partnere", kazao je Tadić.

Povezane vesti: Ako KFOR nastavi da podržava embargo preti humanirtarna katastrofa Zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak, sever Kosova odsečen od Srbije Šta praktično znači zabranjena vojna zona Rojters: Priština preterala u očekivanjima od zapada Veto protiv učešća Srbije na konsultacijama u Savetu bezbednosti
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.