Tadić, Pahor i Jadranka Kosor za jačanje saradnje

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić, Pahor i Jadranka Kosor za jačanje saradnje

BEOGRAD - Premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor, i predsednik Srbije Boris Tadić založili su se juče u Smederevu za poboljšanje privredne saradnje i zajedničko rešavanje otvorenih pitanja i suzbijanje organizovanog kriminala. Tadić, Pahor i Kosor su na sastanku u vili "Zlatni breg" u Smederevu potpisali zajedničku izjavu u kojoj su se založili za jačanje ekonomske saradnje.

Tadić i Jadranka Kosor su na konferenciji za novinare izrazili spremnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se do kraja reši pitanje nestalih u ratovima 1990-ih godina i najavili donatorsku konferenciju u septembru za rešavanje problema smeštaja izbeglica.

Tadić i Kosor su izrazili međusobnu podršku u evrointegraciji dve zemlje, dok je Pahor rekao da će Slovenija u Evropskom savetu podržati završetak pristupnih pregovora Hrvatske i da Srbija dobije status kandidata.

"Postoje serije bilateralnih sporova koji nisu još rešeni, ali mi smo duboko uvereni da i najteži problemi mogu i moraju biti rešeni u najskorijem periodu. Na sastanku dogovorili smo se o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, kao i da nadležna ministarstva u našim vladama potpišu zajednički dokument" o tome, rekao je Tadić i ocenio da će to poboljšati privrede sve tri zemlje. Hrvatska premijerka je naglasila da su najviše razgovarali o privrednoj saradnji oceniviši da je "dobra privredna saradnja važna za stabilnost Jugoistočne Evrope".

"Svakako da smo pokazali još jedanput spremnost da sarađujemo u područjima u kojima vidimo naš interes", rekla je Kosor. Kao dobar primer saradnje, Kosor je navela zajedničko preduzeće za železnički transport "Kargo 10".

Istakla je da takva mogućnost postoji i u automobilskoj industriji i građevinarstvu gde se zajedničkim nastupom na trećim tržištima povećavaju šanse za uspeh. Tadić je rekao da su privede tri zemlje komplementarne i da mogu nastupati zajedno na velikim tržištima što pojedinačno ne bi mogle. Pahor je rekao da je u Sloveniji građevinarstvo opalo i da je veoma važno "da jedni druge pomažemo i zajedno nastupamo". "Možemo razmišljati pored Rusije i o zemljama severne Afrike posle stabilizacija prilika", rekla je Kosor. Kosor je kazala da je Hrvatska predana završetku pristupnih pregovora tokom kojih je morala da savlada 120 merila za prijem u EU. Istakla je da Zagreb podržava evrointegracije Srbije što je potvrđeno predajom prevoda evropskih dokumenta u šta je Hrvatska uložila osam miliona evra.

"Evroatlantska perspektiva je sasvim sigurno najbolji jamac sigurnosti i stabilnosti jugoistoka Evrope", rekla je Kosor. Tadić je ocenio da je završetak pristupnih pregovora Hrvatske sa EU "izuzetno važan politički događaj, ne samo za Hrvatsku, nego i za region". To je i znak ostalim zemljama da mogu postati članice EU ako ispune uslove, dodao je on. Srbija želi da ove godine postane kandidat za prijem i da bude utvrđen datum početka njenih pregovora sa EU, a to želi i za Makedoniju, Crnu Goru, BiH i Albaniju. Srbija želi da čitav region bude u EU, rekao je Tadić. Pahor je rekao da je uspešna evrointegracija važna i za rešavanje bilateralnih i multilateralnih pitanja i podvukao da se "ne radi samo o interesu tih država, već i o interesu EU". "Učlanjivanje države u EU je u prvom redu stvar ispunjavanja uslova. Pristup države je i političko pitanje", rekao je Pahor i dodao da će se založiti da Hrvatska u julu završi pristupne pregovre, a da Srbija do kraja ove godine postane kandidat za prijem u EU.

Troje lidera je ukazalo i na značaj zajedničke borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. "Veoma je važna borba protiv organizovanog kriminala, jer je to naša zajednička borba. I mislim da smo postigli izuzetne rezultate našim bilateralnim saradnjama ali i na trilateralnom nivou", rekao je Tadić i kao uspešan ocenio postupak posle ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića u Zagrebu.

Jadranka Kosor je navela da je borba protiv kriminala i korupcije dostigla "visoke standarde" i izrazila spremnost za veću saradnju državnih institucija. Hrvatska i Srbija dogovorile su se o donatorskioj konferenciju u septembru za rešavanje pitanje izbeglica, rekao je Tadić i dodao da je izražena spremnost za rešavanje problema nastalih tokom ratova. Tadić je rekao da se Hrvatska i Srbija suočavaju s iskušenjem optužnica za ratne zločine i procese koji su vođeni i naveo da će srpsko tužilaštvo sprovesti reviziju ranijih optužnica što će omogućiti da odgovorni za ratne zločine odgovaraju, izrazivši očekivanje da će i Hrvatska izvršiti analizu procesa.

"Jedno je nedvosmisleno: Svi koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju. I nikada od optužnica za ratne zločine ne možemo odustajati", rekao je Tadić. Kosor je rekla da su razgovarali o pitanju nestalih osoba, navodeći da je to za hrvatsku vladu "nulto pitanje". Ona je kazala da je na sastanku izražena spremnost da se ne ponove slučajevi kakav je bio postupak protiv hrvatskog branitelja Tihomira Purde i navela da je potrebno što pre da počne da radi radna grupa koja će analizirati pojedinačne slučajeve. Povodom tužbi, Tadić je rekao da je Srbija spremna da razgovara o povlačenju tužbi, ali da je to pitanje na vladama, dok je Jadranka Kosor rekla da je hrvatska vlada zadužena za to pitanje, ali da o njemu nije razgovarala.

Ona je ponovila da je za Hrvatsku "nulto pitanje" zatočenih i nestalih, kao i povratak kulturnog blaga. Tadić je naveo da je trgovinska razmena povećana, kao i da je povećan nivo investicija pri čemu ne postoje veliki deficiti u trgovinskoj razmeni. "Naši odnosi idu uzlaznom linijom. Rešavamo probleme koje smo nasledili iz godina raspada Jugoslavije. Postajemo korak po korak primer drugim regionima", istakao je Tadić.

Borise bedni koja ce to donatorska konferencija sakupiti Srbiba proteranim iz hrvatske 5% njihove nekadasnje imovine, samo Srpski predsednik moze da na tome insistira, zamislite da su hrvati (400,000) proterani iz Srbije sta bi njihova premijerka trazila?! pogodili ste: samo potpunu nadoknadu imovine ili naplatu stete po sadasnjoj vrednosti i uz kamate zbog otimanja iste imovine i davanje u koristenje drugima. Stidi se Borise!!!

Da sam na Tadicevom mestu, ja bih se zaljubio u Jadranku Kosor.Na zalost mi obicni smrtnici mozemo samo da sanjamo.Nije cudo sto Hrvatska napreduje.

Dosli su da po starom komunistickom receput sednu Srbiji na grbacu pa da eksplatacija da se nastavi!

Poslusni sin po ucenju svog oca im to naravno omogucava!

Srbi su izdresirani da ih neko i to ko ih mrzi, koristi!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.