Tadić: Nepoznato kako će vlada rešavati ekonomske probleme

Izvor: Blic, 27.Jul.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nepoznato kako će vlada rešavati ekonomske probleme

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da od nove Vlade Srbije očekuje da donese promene na bolje, ali da je posle ekspozea premijera Ivice Dačića ostala nepoznanica kako će vlada rešavati ekonomske probleme.

Tadić je novinarima na Tari rekao i da se ekonomska situacija u Srbiji predstavlja lošijom nego što jeste, tvrdeći da vladajuća koalicija iznosi lažne podatke o budžtetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deficitu koji, kako je kazao, iznosi 5,7, a ne sedam odsto.

Kao mogući problem koji može uticati na efikasnost nove vlade, Tadić je izneo veliki broj stranaka u koaliciji i poručio naprednjacima da ne ponove grešku Demokratske stranke iz prethodne vlade koja je bila zasuta zahtevima malih stranaka, koji su kočili sistem i rad vlade.

Tadić je rekao i da će demokrate biti konstruktivna opozicija koja će podržati sve evropske zakone i insistirati na njihovoj realizaciji, a novom premijeru je poželeo sreću na teškom i odgovornom mestu i izrazio nadu da će Dačić poboljšati komunikaciju sa stranačkim oponentima.

Lider DS je kazao i da ga Dačićev ekspoze podseća na ekspoze bivšeg premijera Mirka Cvetkovića posle rekonstrukcije vlade.

Ketrin Ešton spremna da radi sa Vladom Srbije

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i evropski komesar Sstefan File "pozdravili" su danas formiranje nove srpske vlade i ocenili da je Srbiji potrebna efikasna vlada sposobna da sprovodi reforme.

Evropski zvaničnici su izrazili očekivanje da će nova vlada "nastaviti da ostvaruje program evropske integracije, regionalnu saradnju i pomirenje, čineći to i kroz skoru obnovu dijaloga Beograd-Priština i brzu primenu postignutih sporazuma".

Ketrin Ešton i komesar File su čestitali Dačiću na preuzimanju položaja premijera, predočivši da se Srbija "sučeljava s mnogim izazovima i da joj je potrebna efikasna vlada sposobna da sprovede važne reforme".

Visoka predstavnica EU je, kako je saopšteno, "danas razgovarala s premijerom Dačićem i naglasila da je spremna da s njim i njegovom vladom radi na hvatanju ukoštac s pomenutim izazovima".

Medvedev poželeo Dačiću dobro zdravlje i uspeh

Ruski premijer Dmitrij Medvedev češtitao je danas premijeru Srbije Ivici Dačiću imenovanje na tu funkciju.

- Usmereni smo na aktivni zajednički rad sa Vladom Srbije radi daljeg razvoja obostrano korisnog partnerstva i promovisanja velikih ekonomskih i investicionih projekata, što odgovara temeljnim interesima naroda dveju zemalja, doprinosi stabilnosti i bezbednosti u Evropi i na Balkanu - navodi se telegramu Medevedeva.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Medvedev u telegramu navodi da se odnosi izmedju Rusije i Srbije grade na osnovu viševekovne tradicije, prijateljstva i saradnje koji povezuju dve zemlje.

- Želim Vam, poštovani gospodine predsedniče Vlade Srbije, dobro zdravlje i uspeh u odgovornom radu - navodi se u telegramu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.

Merkel: Nemačka će i dalje podržavati Srbiju

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je danas srpskom premijeru Ivici Dačiću izbor za šefa srpske vlade i izrazila nadu da će Srbija nastaviti putem reformi i približavanja Evropskoj uniji (EU).

- Čestitam Vam na izboru za predsednika vlade - navela je Merkelova u čestitki i izrazila nadu da će Srbija nastaviti sa približavanjem EU kroz dalje reforme i normalizaciju susedskih odnosa sa Kosovom.

- Na tom putu će Nemačka vlada Vašu zemlju i dalje snažno podržavati - napisala je Merkelova, objavljeno je na internet stranici saveznog kancelara.

Merkelova je Dačiću poželela sve najlepše, puno sreće i uspeha u predstojećim zadacima.

Milanović čestitao Dačiću na izboru za premijera

Premijer Hrvatske Zoran Milanović čestitao je danas Ivici Dačiću na izboru za premijera, kao i izbor drugih članova nove vlade Srbije.

Milanović je rekao da je Hrvatska čvrsto opredeljenja za nastavak saradnje sa Srbijom i razvijanje dobrosusedskih odnosa u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa.

- Imajući na umu važnost regionalne saradnje i jačanje stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, verujem da aktivnom saradnjom naših dveju Vlada i ličnim doprinosom možemo dati značajan podsticaj u tom smeru - istakao je hrvatski premijer.

Milanović je Dačiću i građanima Srbije poželeo uspeh na putu evropskih interacija na kojem, kako je dodao, Srbija može računati na podršku Hrvatske.

Džombić: Prijateljski odnosi Srbije i RS će se dalje razvijati

Predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić čestitao je danas premijeru Srbije Ivici Dačiću na imenovanju na tu funkciju. Džombić je u čestitki izrazio uverenje da će Dačić uspešno voditi Srbiju na putu evropskih integracija, što će doprineti bržem ulasku celog regiona u Evropsku uniju.

Premijer RS u čestitki Dačiću poželeo je da Srbija ostane u svakom pogledu regionalni lider kao što je, kako je naveo, oduvek i bila. On je rekao da je siguran da će Dačić uspešno odgovoriti svim izazovima i značajno doprineti ekonomskom i privrednom prosperitetu Srbije.

"Uveren sam da će se nakon Vašeg izbora za premijera, prijateljski odnosi između naše dve Republike i dalje razvijati, kao i da će biti nastavljena i unapređena saradnja na privrednom, ekonomskom, naučnom i kulturnom nivou", poručio je Džombić u čestitki Dačiću.

Dodik i Lukšić poželeli uspeh Dačiću

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas građanima Srbije na izboru nove Vlade, kojoj je poželeo da bude uspešna i reši nagomilane probleme.

- Želim Srbiji sve najbolje i da ova Vlada bude uspešna, da reši sve nagomilane i otvorene probleme i da Srbiju uputi na put stabilnog političkog i ekonomskog razvoja - rekao je Dodik novinarima.

On je izrazio uverenje da će nova vlada Srbije nastaviti saradnju sa Republikom Srpskom u okviru specijalnih veza.

Crnogorski premijer Igor Lukšić poželeo je danas uspeh Ivici Dačiću na poziciji premijera i izrazio uverenje da će nova vlada Srbije ojačati "perspektive" te države.

Predsednik Vlade Crne Gore ocenio je da su odnosi između dve zemlje prijateljski i da ih prati i dobra ekonomska saradnja. Lukšić je izrazio nadu da će ekonomska saradnja, zajedničkim naporima, biti unapređena u narednom periodu.

Ambasada: SAD opredeljene za snažno partnerstvo sa Srbijom

SAD čestitaju premijeru Srbije Ivici Dačiću i njegovim koalicionim partnerima na formiranju nove srpske vlade i poručuju da su snažno opredeljene za izgradnju snažnog partnerstva sa srpskom vladom i srpskim narodom.

- Radujemo se saradnji sa novom vladom s ciljem da se ubrza proces evropskih integracija Srbije i unapredi naše važno bilateralno partnerstvo u mnogim oblastima - saopšteno je iz ambasade SAD.

Imajući u vidu hitne predstojeće zadatke, posebno apelujemo na novu vladu da deluje brzo u cilju unapredjivanja regionalne saradnje sa svim svojim susedima, i da pokaže snažnu posvećenost vladavini prava i nezavisnim demokratskim institucijama.

SAD apeluju takođe da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i primene u potpunosti do sada postignuti dogovori.

- SAD ostaju snažno opredeljene za izgradnju snažnog partnerstva sa srpskom vladom i srpskim narodom - zaključuje se u saopštenju ambasade SAD.

Kacin: Imaćete iskrenog partnera u Evropskom parlamentu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin čestitao je danas srpskom premijeru Ivici Dačiću imenovanje na tu funkciju.

- Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju želim da vas uverim da ćete imati pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja u Evropskom parlamentu - napisao je Kacin u čestitki.

On je u čestitki naveo da će i pored akutne finansijske i političke krize kroz koju prolaze članice EU, Evropski parlament ostati dosledno posvećen proširenju i unapređenju odnosa Srbije i Unije.

Monti čestitao novom premijeru Srbije

Predsednik vlade Italije Mario Monti čestitao je danas Ivici Dačiću na izboru za premijera Srbije. Ambasada Italije u Beogradu saopštila je da je Monti izrazio podršku Italije procesu evropskih integracija Srbije.

Monti je istakao da između italijanskog i srpskog naroda postoje duboke prijateljske veze i da dve zemlje u okviru strateškog partnerstva imaju intenzivne ekonomske i trgovinske odnose.

Povezane vesti: Ketrin Ešton bi telefonom da razgovara s Dačićem Dačić ide u Brisel posle formiranja vlade Prelomni sastanak DS, SPS, LDP i URS do kraja nedelje Savez SPS-URS - koalicija za pritisak na Tadića Dačić pozvao Tadića na dogovor o predsedničkim izborima
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.