Tadić: Ne odustajemo od pregovora i traženja održivog rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2011, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ne odustajemo od pregovora i traženja održivog rešenja

SKOPLJE -

Srbija ne može da produžiti evropske integracija ukoliko nema podršku građana, a oni neće dati podršku ukoliko Srbija ne sačuva svoje legitimne interese na Kosovo i Metohiju, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Srbija nema iluzije da bi mogla da vrati Kosovo u državni sistem Republike Srbije na način na koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to bilo pre 2000. godine, ali Srbija ne odustaje od pregovora i traženja održivog rešenja", rekao je Tadić u intervjuu najtiražnijem makedonskom listu "Dnevnik" od ponedeljka.

Moguća rešenja za status Kosova

Predsednik Srbije je istakao da podela Kosova nije realno rešenje, da je to Srbija predložila još u 60-tih godina prošlog veka, a i mnogi Albanci su ga zagovarali, ali da sada nema dovoljnu podršku.

Prema njegovom mišljenju, jedno od rešenja je dvojni suverenitet, ali i neki model koji se bazira na međunarodnom rešenju, kao što su irski model, Južni Tirol ili onaj iz vremena dve Nemačke.

U jedinom intervjuu koji je dao za makedonske mediji tokom dvodnevne posete, predsednik Srbije je, povodom nedavne odluke Brisela u vezi statusa kandidata, rekao da će van evrointegracija Srbija i njeni građani zaostajati u ekonomskom smislu.

Svi koji predlažu da Srbija prekine proces evrointegracija, pre svega zbog Kosova i Metohiju, ustvari poručuju građanima koji će se roditi u budućnosti, ali i mladim ljudima danas, da će biti manje posla, manje mogućnosti za izvoz naših proizvoda, smatra Tadić.

On je istakao da postoji problem priznavanje Kosova od strane makedonske države.

"Teško je da se veruje da bi Makedonija mogla revidirati pristup ka tom pitanju", rekao je Tadić.

Na novinarsku konstataciju da je ta odluka delimično i zbog toga što u Makedonije živi oko 25 posto Albanaca, Tadić je odgovorio da i u Srbiji žive Albanci.

"Ali dobro, ja razumem svaku zemlju, ali postavlja se pitanje ko razume Srbiju", kazao je on.

Na pitanje da li je budućnost Srbije i regiona nekakva istočna varijanta, kao što je inicijativa ruskog premijera Vladmira Putina za evroazijsku uniju, umesto EU, Tadić kaže da je interes Rusije da vidi Srbiju kao deo EU, ali ne negira da u zemlji postoje političke snage koje bi želeli da vide jedno skretanje, u smislu trajnog odvlačenja Srbije od EU.

I to su one političke snage sa kojim ja prosto ne mogu da nađem zajednički jezik, jer predlažu politiku koja predstavlja odlazak Srbije sa evropskog kontinenta, kazao je Tadić.

O odnosima Srbije i Makedonije

On je, u vezi srpsko-makedonskih odnosa, rekao da je u interesu Srbije da se reši i spor između srpske i makedonske crkve.

Tadić je ukazao da je u više navrata pokušavao da se to reši, na nivo na kojem to on može.

Ja sam samo pripadnik crkve, ali u crkvi ne odlučujem, naglasio je predsednik Srbije, dodajući da je uvek molio predstavnike crkve da se pronađe rešenje.

U vezi problema Makedonije sa Grčkom oko ustavnog imena, Tadić smatra da je u interesu Srbije da Makedonija sa Grčkom pronađu rešenje što brže, negirajući informaciju od pre nekoliko godina da je posredovao u rešavanju ovog spora.

Bio bih pretenciozan da tvrdim da bih ja mogao da rešim taj problem, kao i da posredujem. Ja na to nikada nisam pretendovao. To nije uloga predsednika Srbije. Ja mogu samo da prenesem poruku u određenim okolnostima, ali to pitanje je u celosti u nadležnost makedonske i grčke strane, rekao je Tadić u intervjuu najtiražnijem makedonskom listu "Dnevnik".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.