Tadić: Ključno pitanje je ekonomija, a ne Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ključno pitanje je ekonomija, a ne Kosovo

BEOGRAD -

Predsednik Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je ključno pitanje Srbije danas ekonomija, a ne Kosovo, te da se mora izbeći svaki potez koji zemlju vodi u zaostajanje, političku nestabilnost i nemire.

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS ukazao da se ni pitanje Kosova ne može rešiti, ukoliko je zemlja ekonomski oslabljena.

Srbija nema budućnost negde drugde, izvan EU

"Ekonomsko pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je najveći problem, ne kosovsko. Sa snažnim ekonomskim rešavanjem problema rešava se i kosovsko pitanje, a samo rešavanje kosovskog ne može obezbediti rešavanje ekonomskog problema u zemlji", rekao je lider DS.

On je takođe naglasio da je nemoguće zamisliti da Srbija bude uspešna bez članstva u Evropskoj uniji i zato to ostaje glavni strateški pravac.

"Svaka odgovorna politika u Srbiji danas je sposobna da razume šta su prioriteti bez kojih nema napretka i budućnosti. Ekonomija je strateško pitanje današnjice. Danas nema nijedne zemlje koja može sama da funkcioniše i zato svaka politička odluka mora da uzme u obzir da je svet međusobno zavisan", rekao je Tadić i upozorio da Srbija mora izbeći bilo koju meru koja je vodi u "zaostajanje, političku nestabilnost i nemire".

Činjenica da se Evropska unija suočava sa ekonomskim problemima ne znači da Srbija ima budućnost negde drugde, izvan EU, naglasio je Tadić, ali to ne znači da nam nije potrebna saradnja sa drugim ekonomijama i drugim zemljama izvan EU.

Osnov politike prema Kosovu: Bezbednost Srba, zaštita imovine, status za manastire i rešenje za sever

Predsednik je naveo da su osnov politike prema Kosovu specijalne garancije za bezbednost Srba na jugu, zaštita imovine, poseban status za manastire, specijalno dogovoreno rešenje za sever, i rekao da plan postoji, ali da to nije "Preokret".

"Naš predlog podrazumeva da se pronađe realnost. Postoje dve realnosti: albanska i srpska, ali moguće je rešenje i verujem da ćemo ga postići sa partnerima u međunarodnoj zajednici, ali i sa albanskim sagovornicima", kazao je Tadić.

Od svojih nacionalnih interesa nećemo odustati, naveo je Tadić i ukazao da je opasna politika koja pitanje Kosova postavlja iznad života ljudi.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Tadić je ponovio da će i sledeća godina biti veoma teška i da je ključno sačuvati radna mesta i otvoriti nova.

Kao najveći problem u privrednom sistemu je naveo spoljnotrgovinski deficit.

"Ne postoji razvojna privreda koja nije orijentisana prema izvozu", ocenio je Tadić rekavši da se samo sa povećanjem izvoza može rešiti taj, kako je ocenio, hronični višedecenijski problem.

S političkim kukavicama nema napretka

Tadić je ocenio da Srbiji nema napretka bez spremnosti na promene u skladu sa okolnostima i bez preuzimanja rizika za političke odluke, na šta nisu spremne jedino "političke kukavice".

"Danas svi u svetu kreiraju promene, a promene svakako ne donose političke kukavice, ni u DS-u, ni na srpskoj političkoj sceni. Promene ne donose oni koji ne smeju da se izjasne sta bi uradili sa barikadama ili o značaju Rezolucije 1244. Promene ne donose oni koji godinama ili mesecima ne smeju da kažu da bi završili saradnju sa Haškim tribunalom", rekao je Tadić.

Političke kukavice, dodao je, ne preuzimaju rizik za odluke koje u tom trenutku nemaju podršku većine građana, za razliku od DS, čija je misija i vrednost po njegovom uverenju upravo u spremnosti da preuzme svaki, pa i životni rizik.

Šta više, samo oni koji jesu vlasnici promena mogu da računaju na nove glasove građana, uveren je Tadić.

Nikada više ocene za reforme

Predsednik Srbije je rekao da Srbija nikada nije dobila tako pozitivne ocene, za sve sto je urađeno u procesu pridridruživanju EU.

On je podsetio da je 25 članica Unije smatralo da je Srbija dubinom reformi koje je sprovela zaslužila status kandidata i početak pregovora.

Srbija, rekao je, status nije dobila "iz jednog jedinog razloga", a to je što još nema rešenja za pitanje regionalnog predstavljanja Kosova i Metohije.

Tadić se zahvalio potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Đeliću na visoko moralnom činu ostavke nakon odluke EU da odloži davanje statusa kandidata Srbiji.

On je, u okviru prve tačke dnevnog reda, podneo izveštaj urađenom između dve poslednje sednice tog tela.


Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.