Srpski predsednik Tadić podnosi ostavku, kandiduje se za novi mandat

Izvor: Southeast European Times, 04.Apr.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski predsednik Tadić podnosi ostavku, kandiduje se za novi mandat

Najavljujući svoju ostavku u sredu, Boris Tadić je rekao da planira da se kandiduje za novi mandat na prevremenim izborima 6. maja.

04/04/2012

(AP, Rojters, BBC, B92 - 4.4.2012)

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je svoju ostavku u sredu (4. aprila), deset meseci pre isteka njegovog sadašnjeg petogodišnjeg mandata.

Prozapadni političar i veliki zagovornik integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << svoje zemlje u EU, Tadić je rekao da će u četvrtak uputiti zvanično pismo predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović, nakon čega se očekuje da ona raspiše vanredne predsedničke izbore za 6. maj.

„U skladu sa ustavom odlučio sam da skratim svoj mandat ... da bih omogućio održavanje izbora na svim nivoima 6. maja“, izjavio je Tadić, lider Demokratske stranke, a prenosi Rojters. „Kandidovaću se na tim izborima i očekujem da će biti teški.“

Glasanje će se poklopiti sa parlamentarnim i lokalnim izborima, koji su zakazani za isti dan.

Tadićeva DS je glavna stranka u srpskoj vladajućoj koaliciji, koja je dovela zemlju do dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU 1. marta.

„Kandidovaću se na ovim izborima sa puno optimizma, zbog pozitivnih kretanja u našoj zemlji“, rekao je Tadić novinarima u sredu, a prenosi beogradski B92. „Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje.“

Međutim, on je priznao da izbori sledećeg meseca neće biti laki za njega. Iako je jedan od najpopularnijih političara u Srbiji, nedavne ankete pokazale su da njegov DS zaostaje za populističkom Srpskom naprednom strankom (SNS) Tomislava Nikolića.

Njih dvojica suočili su se u drugom krugu predsedničkih izbora i 2004. i 2008. godine, na kojima je oba puta pobedio Tadić. Lider DS je 2008. godine osvojio drugi petogodišnji mandat sa samo nešto više od 50 odsto glasova.

Lider SNS je jedan od nekoliko kandidata za koje se očekuje da će učestvovati na predsedničkim izborima u maju.

Izražavajući uverenost da će ovog puta pobediti Tadića, Nikolić je rekao u sredu da se nada „da će izborna kampanja biti poštena“.

Kosovo je jedno od najproblematičnijih pitanja u srpskoj politici. Nacionalisti tvrde da je Tadić spreman da proda bivšu srpsku pokrajinu u zamenu za obećanje da će se njegova zemlja jednog dana pridružiti EU.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, samo dva dana nakon Tadićeve zvanične inauguracije. Lider DS istakao je u sredu da njegova stranka ne planira da menja svoj stav o tom pitanju.

„Nećemo priznati Kosovo“, rekao je Tadić. „Predsednik sam još danas i sutra“, dodao je on.

Beograd je već najavio da će lokalni i parlamentarni izbori 6. maja uključivati delove severnog Kosova, koje se poistovećuje sa Srbijom i na kojem je nedavno održan referendum o nepriznavanju prištinskih institucija. Kosovske vlasti obećale su da će, ako bude potrebno, koristiti silu da spreče Srbiju da održi izbore unutar granica Kosova.

„To je stvar Srbije“, izjavio je za SETimes kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi. „Jedino što mene zanima jeste da se to ne odrazi na bezbednosnu situaciju na Kosovu.“

Linda Karadaku iz Prištine doprinela je ovom izveštaju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.