Pomoć iz Nemačke i Mađarske – pet miliona kubika gasa za najugroženije

Izvor: Politika, Tanjug, 09.Jan.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć iz Nemačke i Mađarske – pet miliona kubika gasa za najugroženije

Boris Tadić: Već danas, pored gradova, stabilno snabdevanje i domaćinstava. – Više od 120.000 domaćinstava u Srbiji ostalo bez daljinskog grejanja. – Posmatračka misija nadgledaće u Ukrajini obnovu isporuke ruskog gasa zemljama EU

Nemačka i Mađarska će narednih dana Srbiji dnevno isporučivati četiri do pet miliona kubnih metara gasa. To je rezultat jučerašnjeg dogovora predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Borisa Tadića sa nemačkom vladom i Ferencom Đurčanjem, premijerom Mađarske. Ove količine znatno će olakšati energetsku situaciju u našoj zemlji, ali je neće rešiti dok se ne dogovore Rusija i Ukrajina.

Već danas snabdevanje gasom biće stabilno velikim delom i za domaćinstva, a ne samo za gradove, rekao je Tadić sinoć za RTS.

On je, javlja Tanjug, naveo i da se paralelno vode razgovori sa ruskom vladom i da postoji mogućnost da u roku od 24 časa krenu određene količine magistralnim gasovodom.

Vlada je učinila veliku stvar ovih dana i pokazala da je spremna da odgovori na veliku krizu na najbolji način i velikom brzinom, ali ćemo iz ove situacije izvući određene pouke i utvrditi odgovornost zbog čega Srbija nema obezbeđeno snabdevanje gasom u ovako teškim momentima”, naveo je Tadić.

Predsednik je istakao da iz ove situacije moramo da naučimo lekciju, a to je da su potrebni alternativni vidovi grejanja, tamo gde ih trenutno nema.

Tadić je rekao da je o energetskoj krizi razgovarao sa Ivom Sanaderom, premijerom Hrvatske u kojoj se energija takođe uveliko štedi, i apelovao na građane da racionalno troše struju.

Predsednik Srbije juče je prvo sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjem dogovorio da ta zemlja Srbiji u narednim danima isporučuje dnevno od milion do dva miliona kubnih metara gasa, a potom i sa nemačkom vladom o dnevnoj isporuci tri miliona kubika.

To je dovoljno gasa za najugroženije.

Predsednik je istakao i da kriza pokazuje koliko su neophodni novi alternativni pravci u snabdevanju gasom Evrope i Srbije. Ukoliko jedna zemlja ne izmiri svoje obaveze, onda trpe svi koji su plaćali gas na vreme, a Srbija je jedna od njih kazao je Tadić.

Najveća količina gasa koju je Srbija dobila iz Mađarske usmerena je prema Novom Sadu, Zrenjaninu, Vršcu, Pančevu i Kikindi, dok će je ostali potrošači dobiti u sledećih 24 do 36 sati. Prema rečima Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa”, ovaj kontingent gasa iz susedne države neće koristiti toplane u Beogradu, jer one koriste mazut, kao ni individualni potrošači. On dodaje da je domaća proizvodnja gasa oko milion kubika i sa uvozom iz Mađarske može da zadovolji polovinu dnevnih potreba potrošača u Srbiji.

„Srbijagas”će sve učiniti da obezbedi grejanje bolnica, škola, vrtića, pekara i drugih prioritetnih ustanova. Gas je prvo usmeren ka Novom Sadu kako bi tamošnja rafinerija nafte mogla da proizvodi mazut i zato što u tom gradu oko 25.000 stanova nema grejanja, kao i zbog toga što se tamo nalaze četiri najvažnije zdravstvene ustanove u Vojvodini izjavio je Bajatović.

[objavljeno: 09/01/2009]
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.