Odluka VAC-a da ode iz Srbije politički, a ne poslovni potez

Izvor: Press, 16.Jun.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka VAC-a da ode iz Srbije politički, a ne poslovni potez

Nemačka medijska grupa VAC pismom predsedniku Srbije Borisu Tadiću i javnim saopštenjem da je „odlučila da okonča svoj angažman u Srbiji i postupno se povuče iz zemlje" izvršila je politički pritisak na državni vrh, navode sagovornici Pressa
Oni dodaju da je VAC ovakvim saopštenjem u stvari pokazao da je spreman na trgovinu sa političkim vrhom Srbije: ponuda je - vi nama pomozite da dobijemo „Novosti", a mi nećemo otići >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iz Srbije!
Smajlović: Početak cenkanja
Ljiljana Smajlović, bivša glavna urednica „Politike" čiji je VAC suvlasnik, smatra da je „krajnje neobično" da jedna strana kompanija šalje pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome traži da joj pomogne u prodaji akcija i imovine.
- VAC zapravo traži političku protekciju sa vrha države, insinuirajući da ovde vladaju zakoni džungle! Prema tome, VAC je ovim povukao politički, a ne poslovni potez i pokazao da je spreman na svaku političku trgovinu. Pretpostavljam da će sada da ispostave veliki račun „Politici AD" na ime dosadašnjih ulaganja u list „Politika" i da je pritisak na Borisa Tadića tek početak cenkanja, kako poslovnog tako i političkog - kaže za Press Smajlovićeva.
Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević tvrdi da se u slučaju VAC-a „očigledno ne radi o povlačenju radi povlačenja".
- Mnogi investitori napuštaju Srbiju, ali to nipošto ne oglašavaju i ne govore uglas da je ovde loše, jer time obaraju cenu svom vlasništvu u Srbiji koje treba da prodaju. I ko će onda i po kojoj ceni da kupi akcije koje ima VAC? To je vrlo neinteligentno. Očigledno je da se ovde radi o nekoj drugoj potrebi. Oni pokušavaju da srede nešto unutar same „Politike" ili da najavom povlačenja zaplaše našu vlast kao bi ona rekla, „u redu, grešili smo, evo uzmite „Novosti" - navodi Kovačević.
Kovačević: Tadić da se oglasi
On dodaje da je „strašno ružno" što se VAC obratio pismom predsedniku Tadiću u kome traži povoljne uslove da izađu iz Srbije.
- Zamislite, i klevetaju i traže povoljne uslove. To je opet neka vrsta ucene! Ako VAC ima problem, treba da se obrati sudovima, međunarodnoj arbitraži, a ne da ide okolo i priča koješta i nanosi štetu Srbiji. Nadam se da će se oglasiti predsednik Srbije i objasniti da nije njegova uloga da se meša ni u jednu privatizaciju i založiti se za primenu propisa - kaže Kovačević.
Press je od predsedništva Srbije zatražio pismo koje im je poslao VAC, kako bismo upoznali javnost o razlozima zbog kojih nemačka kompanija želi da napusti Srbiju. Odgovor nismo dobili. VAC je u Srbiji vlasnik 55 odsto novosadskog "Dnevnika" i 50 odsto akcija "Politike" i vlasnik „Štampa sistema".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.