Neverovatno, ali istinito! Legija još ima državni orden!

Izvor: Press, 17.Sep.2010, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatno, ali istinito! Legija još ima državni orden!

Miloradu Ulemeku i Zvezdanu Jovanoviću još nisu oduzeti ordeni kojim ih je odlikovao Slobodan Milošević iako za to postoji zakonski osnov više od godinu dana
Bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i dalje je vlasnik najviših državnih odlikovanja uprkos tome što je čak četiri puta osuđen na po 40 godina robije zbog atentata na premijera Zorana Đinđića i više najtežih krivičnih dela! Ulemek je nosilac Ordena jugoslovenske zastave >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << drugog stepena i Orden Obilića, a predsednik Boris Tadić ga još nije lišio ovih počasti, iako za to već godinu dana postoje zakonski uslovi!
Odlikovani i Gumar, Bujošević, Bracanović...
Kako se doslovno navodi u članu 24 Zakona o odlikovanjima, usvojenog 26. oktobra 2009, ono se može oduzeti „ako odlikovano lice postupa suprotno javnom poretku i moralu ili iz drugih razloga koji ga čine nedostojnim položaja nosioca odlikovanja". Ovim članom se precizira i da se odlikovanja oduzimaju ukazom predsednika na predlog „ovlašćenih predlagača", ali ih šef države može oduzeti i samoinicijativno!

Kad je prošle godine pokrenuto pitanje oduzimanja odlikovanja Legiji, u Predsedništvu Srbije su najavljivali da će to učiniti „čim se budu stekli zakonski uslovi". Međutim, iako je novi zakon o odlikovanjima na snazi skoro godinu dana, stvar se i dalje nije pomerila sa mrtve tačke. Uz to, Legija nije jedini nosilac najviših državnih počasti koji je pravnosnažno osuđen za teška krivična dela. I atentator na premijera Đinđića Zvezdan Jovanović potpuno nesmetano u Zabeli može da šeta sa Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti, koji je dobio za „uzorno i natprosečno izvršavanje dužnosti i zadataka". Ovaj orden imaju i Dušan Maričić Gumar i Nenad Bujošević, dok je bivši pomoćnik direktora BIA Milorad Bracanović, koji je osuđen u procesu ubicama Ivana Stambolića, i dalje vlasnik Ordena za hrabrost! Sva ova odlikovanja pripadnicima „crvenih beretki" dodelio je 1999. Slobodan Milošević.
Mesić generalima oduzeo odlikovanja
Pressu je i juče u Predsedništvu Srbije rečeno da će sva ova odlikovanja biti oduzeta „čim se pokrene postupak". Na primedbu da zakon dozvoljava i da predsednik samoinicijativno oduzme odlikovanja, u njegovom kabinetu je samo rečeno: „Predsednik će to uraditi", ali nije precizirano kad.
Da oduzimanje ordena Legiji i kompaniji ne bi bio jedinstven slučaj u regionu, svedoče i primeri iz Hrvatske. Prethodni predsednik Stjepan Mesić oduzeo je ordenje osmorici hrvatskih generala koji su osuđeni za ratne zločine i krivična dela. Nedavno je to uradio i aktuelni predsednik Ivo Josipović, koji je oduzeo sve državne počasti Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine nad Srbima u Osijeku.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.