Na čiju podršku mogu da računaju Tadić i Nikolić u drugom krugu

Izvor: Politika, 08.Apr.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na čiju podršku mogu da računaju Tadić i Nikolić u drugom krugu

„Zlatna rezerva”lideru DS-a su pristalice URS-a, LDP-a i SPS-a, ali i nacionalne manjine, dok bi Nikolić eventualno mogao da računa da će za njega u drugom krugu glasati simpatizeri DSS-a, smatra Vladimir Goati

Ako razlika između dva najjača predsednička kandidata 6. maja, a malo ko sumnja da to neće biti Boris Tadić i Tomislav Nikolić, bude manja od pet odsto, onda slabije plasirani ima šansu da napravi preokret u drugom krugu. Sve iznad tog procenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaže profesor Vladimir Goati, čini drugi krug mnogo manje neizvesnim. Prvi će ostati prvi, ko god da to bude, jer niko nema toliko „rezervi” glasova iz drugih stranaka koje bi onom na drugom mestu pomogle da prevaziđe razliku iz prvog kruga.

Goati to govori na osnovu iskustva izbora iz 2008. kada je Tadić „za dlaku” pobedio Nikolića, koji je u prvom krugu imao oko 4,5 odsto više glasova od kandidata DS-a. I možda Tadić treba da bude posebno zahvalan za tu pobedu Mlađanu Dinkiću, Ištvanu Pastoru, Sulejmanu Ugljaninu i Veroljubu Stevanoviću, koji su javno pozvali svoje pristalice da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za predsednika DS-a. Učinio je to, doduše, i Čedomir Jovanović, ali indirektno, kada je, ubacivši listić u glasačku kutiju pre podne 3. februara izrazio očekivanje da će posle drugog kruga predsedničkih izbora demokratske snage moći da završe poslove koje su započele 2000. godine.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 09.aprila. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

B. Baković J. Cerovina

objavljeno: 09.04.2012.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.