Ministri EU o kandidaturi Srbije 25. oktobra

Izvor: Blic, 23.Sep.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU o kandidaturi Srbije 25. oktobra

Ministri inostranih poslova EU razgovaraće o zahtevu Srbije za članstvo u Uniji 25. oktobra u Luksemburgu, najavio je šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere.

"Staviću kandidaturu Srbije na agendu", rekao je šef diplomatije Belgije, predsedavajuće EU, za agenciju Belga.

Vanekere zajedno sa belgijskim premijerom Ivom Letermom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << boravi u Njujorku povodom 65.Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji predvodi delegaciju Srbije u Njujorku, juče je razgovarao sa Letermom o procesu evrointegracija Srbije, a danas će o istom pitanju razgovarati s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Odluka o prosleđivanju zahteva Evropskoj komisiji mora biti doneta jednoglasno od strane svih 27 ministara zemalja članica Unije.

Nakon što je u UN usvojena zajednička rezolucija Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde, većina ministara inostranih poslova Unije izjasnila za prosleđivanje zahteva Srbije Komisiji.

Pozitivno mišljenje Evropske komisije je preduslov za početak pregovora o pristupanju EU.

Kao moguću prepreku za prosleđivanje zahteva Srbije, austrijska novinska agencija APA, vidi stav Holandije koja insistira na izručenju Ratka Mladića pre daljih koraka ka članstvu u EU Srbije.

Takođe, problem bi mogla da predstavlja i činjenica da ova država još uvek nema vladu, iako su parlamentarni izbori održani u junu.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.