Izvor: B92, 24.Jan.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Srbija se dovodi u pat poziciju

Zagreb -- Srbija će se dovesti u pat poziciju ukoliko bude izbegavala sve skupove na kojima budu učestvovali predstavnici Kosova, smatra savetnik predsednika Hrvatske.

Komentarišući odluku predsednika Srbije Borisa Tadića da ne prisustvuje inauguraciji novoizabranog hrvatskog predsednika Ive Josipovića, 18. februara u Zagrebu, zbog dolaska predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, savetnik novog šefa hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države, Mirando Mrsić, rekao je da mu je žao što Tadić neće da dođe.

U emisiji "Nedeljom u dva" na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), Mrsić je pojasnio da su na inauguraciju pozvani svi predstavnici država s kojima Hrvatska ima diplomatske odnose i da tu nije moglo da bude "ustupaka".

Govoreći o izjavi odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića o mogućoj vojnoj akciji u slučaju referenduma o otcepljenju Republike Srpske od BiH, Mrsić je istakao da "aktuelni predsednik ima pravo na iznošenje svojih stavova i mišljenja".

Dodao je, međutim, da je ta izjava "izvučena iz konteksta", kao i da je predsednik Srbije to iskoristio u unutrašnjo-političke svrhe.

Mrsić, koji je jedan od najbližih saradnika novoizabranog predsednika Hrvatske i direktor njegove izborne kampanje, naglasio je da je interes Hrvatske dobra saradnja sa Srbijom. Dodao je da će Josipović voditi, pre svega, "ekonomsku diplomatiju".

Rekao je i da će on biti savetnik u timu novoizabranog predsednika Josipovića, koji mora da bude "mali, operativan i efikasan". Upitan zašto kao ugledni lekar hematolog odlazi na Pantovčak, Mrsić je kazao da smatra da kroz politiku može da ostvari viziju kako unaprediti zdravstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.