Državni funkcioneri putuju na KiM na sopstvenu odgovornost

Izvor: Politika, 22.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni funkcioneri putuju na KiM na sopstvenu odgovornost

Unmik i Euleks zvaničnicima Srbije preporučuju da dozvolu za ulazak u pokrajinu traže od vlade u Prištini

Funkcioneri iz Srbije nisu tražili i neće tražiti dozvole od vlasti u Prištini za ulazak na Kosovo i Metohiju, kaže državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. On smatra da je najava kosovskih vlasti da će zabraniti ulazak srpskim funkcionerima, uključujući i predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Borisa Tadića, samo pokušaj da se skrene pažnja s kriminala, korupcije i drugih problema koje vlasti u Prištini ne rešavaju. „Ovo sigurno ne pomaže stabilizaciji prilika”, navodi Ivanović.

Kosovski premijer Hašim Tači je za jučerašnji broj prištinskog dnevnika „Ekspres” rekao da će odluka o zabrani ulaska srpskih funkcionera ostati na snazi, da će se na Kosovu „poštovati zakoni Kosova” i da Srbija „treba da zaboravi Kosovo”. Funkcioneri kosovske policije su rekli da će sprovoditi svaku odluku vlade i da se mera zaustavljanja ili hapšenja može primeniti na svakog, pa i na predsednika Tadića.

Zvaničnici Srbije, prema rečimaOlivera Ivanovića, ni do sada nisu tražili dozvole za ulazak na Kosovo i Metohiju. „Kao što je to uobičajeno, i kao što se radi i kada se odlazi u posetu drugim delovima Srbije, obaveštavamo nadležne lokalne organe. U slučaju Kosova i Metohije to je Unmik. Kada Euleks preuzme funkciju, biće obaveštavan Euleks”, kaže Ivanović.

Međutim, u Unmiku, koji je donedavno bio nadležan za pratnju funkcionera iz Srbije, kažu da boravak državnih funkcionera Srbije na Kosovu više nije u njihovoj nadležnosti i prebacuju odgovornost na misiju Evropske unije.

Portparol Unmika Aleksandar Ivanko je za „Politiku” kazao: „To nije pitanje za Unmik, već za kosovske vlasti i Euleks. To više nije naš problem jer mi više nemamo policajce u svojim redovima, koji su uglavnom pratili visoke ličnosti prilikom njihovog dolaska na Kosovo”.Kako to izgleda u praksi pokazalo se prošle nedelje, kada je ministar Goran Bogdanović Unmiku predao zahtev za jednodnevni boravak na teritoriji Kosova i Metohije. Unmik se odmah ogradio od toga predavši zahtev Euleksu, a ovi dalje Vladi Kosova, koja je Bogdanovićev zahtev odbila.

I Euleks odbacuje svaku vrstu nadležnosti po ovom pitanju, a za „Politiku” Kristof Lanfalusi, viši portparol Euleksa, kaže: „Posao Euleksa nije da organizuje ko će da uđe na Kosovo ili ga napusti.Dozvolu za ulazak zvaničnih delegacija daju isključivo institucije Kosova jer je to jasno u mandatu autoriteta Kosova”.Lanfalusi savetuje da se ne upotrebljava „raspaljiv jezik” po ovom pitanju jer će se tako samo nanosi šteta odnosima Beograda i Prištine.

Portparol komande Kosovske policijske službe u Prištini Arber Bekarekao je za „Politiku” da je na adresu policije, „operativcima i ljudima na terenu još poodavno stigla odluka koja glasi: „Bilo kojoj delegaciji koja s telohraniteljima koji su naoružani dolazi na teritoriju Kosova neće biti dozvoljeno da uđu ukoliko ne budu ispoštovali proceduru koja je deo svakog sistema, bilo gde u svetu”.

Artan Duraku, savetnik ministra policije Kosova, potvrdio je za „Politiku” da, „ukoliko zvaničnik Beograda s delegacijom želi da poseti Kosovo, zahtev mora da uputi Vladi Kosova”.Duraku još naglašava da ubuduće neće biti dovoljno da se uputi samo zahtev, koji je inače upućivan na adresu Unmika, već će morati da se uputi zvanična molba, u kojoj će biti precizirano ko dolazi, s koliko članova delegacije, da bi tek potom vlada, odnosno Ministarstvo inostranih poslova u saradnji s MUP-om sagledavši „agendu” obezbedilo policijsku pratnju. I on je precizirao da to važi za sve predstavnike stranih država koje žele da uđu na Kosovo.

----------------------------------------------------------------------------------------

Nojkić: Plan da Vladu Srbije okrive za odsustvo dijaloga

Jedan od lidera Srba s centralnog Kosova, Ranđel Nojkić, rekao je za naš list da se iza odluke kosovskih vlasti da zabrane dolazak srpskih zvaničnika u pokrajinu zapravo krije namera Prištine da okrivi Beograd za izostanak dijaloga o tehničkim pitanjima.

– Vlada Kosova zna da im se srpski zvaničnici neće obraćati s molbama da posete pokrajinu. Tako će, dok Tači izjavljuje da je navodno spreman da dođe u Beograd i započne razgovore o tehničkim pitanjima, kosovske vlasti moći da kažu da Beograd ne želi saradnju sa institucijama Kosova, pa će Srbi biti krivi za izostanak dijaloga – kazao je Nojkić, objašnjavajući da ova odluka neće predstavljati prepreku zvaničnicima Srbije da posećuju sever Kosova, ali da će, ukoliko budu želeli da odu južno od Ibra, oni sasvim sigurno ostati bez policijske pratnje.

B.R. – D.J. – M.A.

[objavljeno: 23/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.