Tadić sutra u Vukovaru

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sutra u Vukovaru

Predsednik Srbije Boris Tadić posetiće Vukovar i Paulin Dvor, gde će sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem obići mesta stradanja Srba i Hrvata tokom rata 1991. godine.

Dva predsednika će položiti vence hrvatskim žrtvama na Ovčari kod Vukovara, a zatim i žrtvama srpske nacionalnosti u Paulin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dvoru kod Osijeka.

To je prva poseta nekog visokog zvaničnika Srbije mestima zločina počinjenih tokom rata u Hrvatskoj.

Tokom nezvanične posete Vukovaru, predsednik Srbije će razgovarati sa premijerkom Jadrankom Kosor, predstavnicima hrvatskih udruženja zatvorenih i nestalih, kao i sa predstavnicima srpske manjine.

U kabinetu hrvatskog predsednika Ive Josipovića ocenjuju da je polaganje venaca na mesto masovne grobnice na Ovčari veliki civilizacijski čin koji će "relaksirati odnose dve zemlje".

Uoči dolaska srpskog predsednika, predsednik Hrvatske Ivo Josipović je ocenio da je dolazak Tadića u Vukovar snažan podsticaj razvoju dobrih odnosa dve države.

Josipović je izjavio da mu je posebno drago što, kako je rekao, na političkoj sceni postoji konsenzus u vladajućoj koaliciji i kod glavnih opozicionih stranaka o potrebi takvog susreta.  Predsednik Hrvatske je naglasio i da je tu reč "o simbolici koja mnogo znači". 

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da dolazak predsednika Borisa Tadića na Ovčaru doživljava kao odavanje počasti žrtvama Vukovara. Kosorova je ponovila da od susreta sa Tadićem u Vukovaru očekuje pomake u rešavanju pitanja nestalih.

Deo hrvatske javnosti tu posetu pozdravlja ocenjujući je "istorijskom", dok desničarska Hrvatska stranka prava najavljuje mirne proteste zbog Tadićevog dolaska u Vukovar.

Poslanici skupštine Srbije različito ocenjuju Tadićevu posetu. Iz vladajuće većine poručuju da taj čin doprinosi poboljšanju odnosa dve zemlje, dok opozicija smatra da će to naneti štetu Srbiji.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović smatra da predsednici dve zemlje spadaju u političare koji šire dobre tonove i šalju dobre poruke građanima i regionu.

Predsednik Srbije će krajem novembra doći u zvaničnu posetu Zagrebu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.