Ciđin u RTB Bor - dugo očekivano rešenje

Izvor: B92, 31.Avg.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ciđin u RTB Bor - dugo očekivano rešenje"

Beograd -- Izbor kineske kompanije "Ziđin" za strateškog partnera RTB Bor je dugo očekivano rešenje za borski kombinat.

Sporazumom sa kinezima Srbija je dobila ozbiljnog i kvalitetnog strateškog partnera.

"Tendencija je da se na ovaj način dugoročno reši pitanje održivog poslovanja borskog kombinata, ulaganja u modernizaciju proizvodnje i otvaranje novih rudnika, očuvanje oko 5.000 radnih mesta a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samim tim i ekonomska perspektiva Istočne Srbije", ocenjuje ekomonista Vladimir Krulj za Tanjug.

On ističe i da je veoma značajno što je kineska kompanija najavila ulaganja od 1,46 milijardi dolara u RTB Bor.

Takodje je važno, dodaje, što je strateški partner, namenio 350 miliona dolara u prve tri godine za otvaranje rudnika Cerovo, a značajne inveseticije planirane su i u Majdanpeku, Krivelju i u Borskoj jami, kao i u topionici.

"Verujem da će se novi menadžment RTB Bora pozabaviti pitanjem kapitalnih troškova, uspostaviti kvalitetnije i efikasnije upravljanje borskim kombinatom i da će RTB Bor vrlo brzo uvećati svoju proizvodnju i ojačati svoju poziciju na međunarodnom tržištu".

Cilj bi bio, kaže, i da se RTB Bor vrati na onaj nivo, ili bar približno tome, kada je bio jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi.

"Tome u prilog govori i najava strateškog partnera da je u planu da u šestogodišnjem periodu poveća proizvodnju RTB Bora na nivo od 120 do150 hiljada tona bakra", objašnjava Krulj.

U tom smislu, kaže, nada se da će ambiciozan plan "Ziđina" da stvori uslove da Topionica radi punim kapacitetom od 80.000 tona biti realizovan.

Očekuje i da će strateški partner u realizaciji svojih razvojnih projekata u Boru primenjivati visoke ekološke standarde, što je, napominje, veoma značajano za okruženje u kojem posluje RTB Bor.

"U prilog tome govori i obećanje novog strateškog partnera da će u ekologiju i rešavanje istorijskih ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara", rekao je Krulj i dodao da je potrebno posvetiti posebnu pažnju uskladjivanju sa ekološkim pravilima Evropske unije.

Smatra da je dobro što je država zadržala deo vlasništva RTB Bor, jer će, kaže, na taj način, ali i ugovorom sa strateškim partnerom, moći da štiti naša nalazišta bakra i drugih metala u borskim rudnicima, dok će upravljanje RTB Borom biti u nadležnosti novog strateškog partnera.

"Važno je i što je novi strateški partner odvojio 200 miliona dolara za izmirivanje preostalih istorijskih dugova RTB Bor, čime će borski kombinat posle dugog niza godina biti bez dugovanja".

Sporazumom sa kineskim "Ziđinom", zaključuje Krulj, Srbija je dobila ozbiljnog i kvalitetnog strateškog partnera za RTB Bor jer je ta kompanija jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata i drugi po veličini u proizvodnji bakarne rude.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.