Vučić: Ulaganjem u RTB Bor radnici imaju osiguranu budućnost

Izvor: BKTV News, 18.Sep.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ulaganjem u RTB Bor radnici imaju osiguranu budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da značaj kineskih investicija svakako najbolje razumeju zaposleni u smederevskoj Železari, kao i u Boru i Majdanpeku.

Istakao je da je kineskom investicijom u RTB Bor osigurano narednih 50 godina za istočnu Srbiju, njen rast i razvoj.

Tokom posete delegacije Srbije Kini potpisano je 11 sporazuma vrednih tri milijarde dolara.

"Običnom čoveku ne znači ništa ni tri miliona, 300 miliona, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ni tri milijarde, ni 300 milijardi... To su tamo neke cifre, jer ih ne vidi direktno. Ali, ako pitate zaposlene u smederevskoj Železari, oni to itekako razumeju, jer radnik Železare, umesto da nema platu, sedi kući i traži posao, sada ima posao i veću platu nego da smo mu mi ponudli", rekao je Vučić za TV Pink.

To, kako je rekao, razume i Bor, jer će sada Bor i Majdanpek imati i veću rudnu rentu, pa će bolje živeti i građani koji radeu javnom sektoru, ali i oni koji rade u RTB-u, imaće osiguranu budućnost.

FOTO: Wikipedia

"Pre nekoliko godina, oni koji nas danas kritikuju, zvanično su nudili ljudima u RTB Bor, tražili od njih da prestanu da se bave proizvodnjom bakra. Govorili su im da prave stolice od pruća, da sade kikiriki... Danas pričamo o narednih 50 godina osiguranih za istočnu Srbiju", naglasio je.

To će, kaže, značiti da od rudne rente i Majdanpek i Bor i ceo Borski okrug, ali i deo Braničevskog okruga imaju bolje puteve, što vodi ubrzanom razvoju.

Kako je dodao, smenjali su mu se kada je govorio o prosečnoj plati od 500 evra.

"Tada je šef DS (Dragan) Šutanovac rekao - kada to bude u Srbiji, svi ćemo da glasamo za SNS. Sada sačekajte povećanje plata, decembarske ili januarske plate ići će na 470 evra prosečno", rekao je predsednik.

Naveo je i da je svako uključivanje Srbije u kineske projekte važna vest za nas.

Vučić je rekao da je ranije, govoreći o inovativnim idejama i prototipima "letećih automobila" koje Kinezi u svojoj zemlji planiraju da realizuju, to bila jedna od tema o kojoj se razgovaralo.

"Šta god da oni nama preporuče, ne možemo mi to da nosimo, nemamo mi ni taj novac. Prave prototipe, u bilo šta ako možemo da uđemo, to je velika sreća za nas. To je dobijanje nečega što više nisu ni kapitalne investicije, veće je to nešto više od toga, to je zadržavanje mladosti i obezbeđivanje budućnosti za našu zemlju", naznačio je.

Predsednik je rekao da je u razgovorima sa Kinezima, naša delegacija radila na nekoliko frontova.

Jedan front su, precizira, preferencijalni krediti, koje Srbija može da izdrži zahvaljujući, kaže, velikom rastu i dobroj finansijskoj situaciji i dobrom stanju u našem budžetu.

Takođe razgovaralo se o razvoju srpske infrastrukture sa dodatnim kineskim investicijama.

Sve to, istakao je, rezultiraće dramatičnim rastom srpske ekonomije u vremenima koja su pred nama.

Vučić je rekao da kao narod nećemo moći da ostanemo i opstanemo ukoliko ne prigrlimo savremenu tehnologiju.

"Ne moram ja ništa da znam o tome, samo znam da bez toga ne može. Moramo da stvorimo sve najbolje moguće uslove za ulaganje u softversku industriju, najbvolje uslove za plaćanje naučnika i inženjera, da nam oni ne idu van zemlje, čak neke da pokušamo da vratimo nazad", rekao je Vučić.

O tome kako da se deo stručnjaka vrati i u Srbiju, kao što je to praksa u Estoniji, kaže, razgovarao i sa predsednicom te zemlje.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

"Narednih 50 godina istočna Srbija osigurana"

Izvor: Mondo, 18.Sep.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da značaj kineskih investicija svakako najbolje razumeju zaposleni u smederevskoj Železari, kao i u Boru i Majdanpeku...Istakao je da je kineskom investicijom u RTB Bor osigurano narednih 50 godina za istočnu Srbiju, njen rast i razvoj...Tokom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.