Šta će lokalne samouprave preduzeti da smanje zagađenje

Izvor: RTS, 16.Jan.2020, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će lokalne samouprave preduzeti da smanje zagađenje

Među gradovima sa najvećim procentom aero-zagađenja su Beograd, Pančevo, Beočin, Valjevo, Bor, Niš i Kosjerić. Jedan od koraka koje lokalne samouprave najavljuju je prelazak na ekološki način grejanja.
U kosjerićkom domu zdravlja ove zimske sezone povećan je broj najmlađih pacijenata sa respiratornim infekcijama.

„Da li je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to posledica aero-zagađenja ili posledica jednostavno hladnog vremena, sa pratećim virusnim infekcijama, mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo. Narod se, nažalost, navikao. Kada je vazduh jako zagađen, trude se da na izlaze napolje, da jednostavno više vremena provode u kući“, kaže dr Ilija Vukadinović, direktor Doma zdravlja Kosjerić.
Problem aero-zagađenja bio je povod za zajednički sastanak svih ustanova i preduzeća u Kosjeriću. Odbornici su doneli odluku o izradi akcionog plana.
„I na osnovu tog akcionog plana, koji će nam izraditi neka eminentna kuća, neki eminentni stručnjaci, koji će nam reći šta treba da radimo, mi ćemo se pridržavati tih mera i tražićemo sve pomoći od države i Ministarstva“, navodi Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić.
Pre toga lokalna samouprava u Kosjeriću će prelaskom na ekološke energente umanjiti za trideset procenata izvore štetnog aero-zagađenja.
Promena načina grejanjaU Srbiji se, inače, više od 60 odsto domaćinstava greje preko individualnih ložišta. To će biti fokus radne grupe i strategije kako bi se narednih godina promenila situacija, ukazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović.
U Nišu toplana je na gas, pa je namera da se domaćinstvima koja koriste ugalj ili mazut omogući prelazak na zdraviji način grejanja.
„Mi kao Grad ćemo na taj način pojeftinjenjem samog priključka dati podstrek građanima da se priključe na sistem daljinskog grejanja“, najavljuje Miloš Milošević, pomoćnik gradonačelnika Niša.
Otklanjanje uzroka Najveće aero-zagađenje je tokom grejne sezone, pa su pojedine lokalne samouprave pribegle otklanjanju glavnih uzročnika štetnih čestica.
„Gasifikacijom upravo većeg dela, ili možemo reći u potpunosti svih hotela u Vrnjačkoj banji, većeg dela javnih objekata, ustanova, školskih objekata koji se greju na gas, svedemo to na minimum“, kaže predsednik Opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović.
Merni instrumenti u Kraljevu u svakom trenutku mogu pokazati kvalitet vazduha. Ono što udišemo vidljivo je, ali tri dana kasnije.
„Tako da ne može dan za danom, već mora da se sačeka određeni period da bismo izbacili konačne rezultate“, objašnjava Vladimir Simić iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.
Mobilni uređaj za merenje aero-zagađenjaMeteorološka sekcija Osnovne škole „Mito Igumanović“ iz Kosjerića imala je na raspolaganju i mobilni uređaj za merenje aero-zagađenja.
„Pa smo pravili istraživanje u okolnim mestima. Pa, na primer, jedno naše nedavno istraživanje je pokazalo da je zagađenje PM česticama u Požegi  znatno veće nego što je u Kosjeriću, a i drugim mestima. Pokazalo je ekstremne vrednosti“, navodi profesor Milenko Stefanović.
U medijima se uglavnom prati situacija u sredinama gde postoje merne stanice. A kakav vazduh udišemo tamo gde ih nema pitanje je kojim bi trebalo da se pozabave sve lokalne samouprave, ali i država.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.