Ovo je idealno mesto ZA ODMOR U SRBIJI: Borsko jezero je pravi raj kampere i ljubitelje prirode (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2020, 10:58

Ovo je idealno mesto ZA ODMOR U SRBIJI: Borsko jezero je pravi raj kampere i ljubitelje prirode (FOTO)

Mnogi penzioneri tu provedu celo leto

Okruženo listopadnom i četinarskom šumom, na nadmorskoj visini od oko 400 metara, ispod Crnog Vrha, Borsko jezero je idealna vazdušna banja, ali i omiljeno kupalište kamperima, ribolovcima i ljubiteljima prirode. S obzirom na položaj, iako je na svega petnaestak kilometara od Bora, nema loših ekoloških uticaja iz Borskog rudnika, pa je stoga prava oaza mira i netaknute prirode.

Ovaj mali grad kraj vode je u stvari auto-kamp, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << samo što je uz maštu i vredne ruke dobijao taj oblik poslednjih sedamdeset godina. Ni oblaci i kiša nisu oterali ljubitelje takvog letovanja.

Mnogi penzioneri tu provedu i celo leto. Dvorišta su minijaturna, ali daju potrebnu privatnost.

- Malo se razlikuje od vikendice, od kuće, to je skup tolerantnih ljudi i druženje - kaže Tihomir Dumitrašković iz Bora.

- S obzirom na to da ne možemo da putujemo, otežano je, ovo je raj - dodaje Zorica Stojković iz Bora.

Sezona kupanja na jezeru je od juna do oktobra, temperatura vode je prijatna i ide do 22 stepena. Kad su oblaci i kiša, uređenje prostora i šetnja su glavne aktivnosti za kampere.

Veštačko jezero nastalo je 1959. godine, pregrađivanjem rečice Valja Žoni. Prostire se na 30 hektara a najveća dubina je 52 metra.

U blizini kampa je jedna prodavnica, a mala pijaca radi samo subotom. Najviše se traže ovčji i kravlji sir, paradajz, krastavac, salata.

Posetioci iz svih krajeva Srbije, u svojim prikolicama letuju tu godinama. A mesta ima i za prolazne kampere.

- Imamo i strance, prošle godine su nam bili iz Švajcarske i dve porodice iz Nemačke i najavili su svoj dolazak i ovog puta - ispričao je Zoran Stojić, predsednik UO kamp i karavan kluba "Bor".

Za one koji bi radije da budu u konfornijem smeštaju, na raspolaganju su hotel "Jezero" i brojne vikendice u okolini jezera.

"OKREČIM SOBU I ČEKAM TURISTE" Šta su sve prednosti, a šta mane SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.