Kineski Ziđin od Kanađana preuzima Čukaru Peki i strateški zaokružuje investiciju u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski Ziđin od Kanađana preuzima Čukaru Peki i strateški zaokružuje investiciju u Srbiji

Kineska kompanija Ziđin Majning preuzeće rudarsku kompaniju Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru, a stručnjaci smatraju da je to strateški potez Kineza i da bi to moglo da ubrza otvaranje tog rudnika bakra i zlata svetske klase.

Viši savetnik za rudarstvo u Privrednoj komori Srbije Miroslav Ignjatović je podsetio da je kineska kompanija Ziđin pobedila na tenderu za strateško partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u RTB-u Bor i naglasio da će sa preuzimanjem projekta Čukaru Peki imati zaokruženu vizuju razvoja celokupnog regiona u smislu eksploatacije bakra.

"Kinezi imaju dugoročne planove razvoja. Svesni su da topionicu kapaciteta 400.000 tona koncentrata bakra ne može da zadovolji sadašnja proizvodnja u RTB-u Bor. Zato su usmerili svoje planove i na novo ležište Čukaru Peki koje je izuzetno bogato", rekao je Ignjatović Tanjugu.

Kako je kazao, preuzimanje tog projekta od strane kineske kompanije je dobro za našu privredu, pošto je u pitanju 'ozbiljan igrač'.

Ignjatović smatra da aranžman Ziđina i Nevsuna može da ubrza otvaranje novog rudnika Čukaru Peki.

Urednica Balkanmagazina Jelica Putniković je rekla da je očigledno da Kina i kineske kompanije razmišljaju dugoročno i da su se, ne samo pripremali da preuzmu RTB Bor da postanu većinski vlasnik, već da razmišljaju o tome da zaista uposle topionicu u Boru i iskoriste sve prirodne resurse u okolini tog grada.

"To im obezbeđuje sigurne sirovine za proizvodnju ruda, a pretpostavljam da će raditi i nadogradnju, to jest da neće izvoziti samo bakar i rude koje se eksploatišu u okolini Bora već i druge", rekla je ona.

Putniković ističe da nije slučajno to što Ziđin preuzima Nevsun 'maltene nekoliko dana posle vesti da su oni pobednici na tenderu za RTB Bor', kao i da to pokazuje da su na vreme počeli da razmatraju mogućnost pregovara sa Kanađanima o otkupu njihovih deonica u cilju postizanja većinskog vlasništva.

Kaže da su Kinezi najavili da će prvo eksploatisati gornji sloj nalazišta, pa onda donji, što pokazuje da već imaju razrađenu strategiju kako će i šta tu raditi.

"Kanadska kompanija je otkupila dokumentaciju za RTB Bor na tenderu. Međutim, njihova ponuda nije bila validna pošto nisu uplatili garanciju i očigledno je da su se Kinezi pre toga raspitivali da budu većinski vlasnici rudnika koji je pored RTB-a Bor".

Na pitanje da li će se EU ili SAD buniti protiv toga što Kinezi ulaze na dva projekta u Srbiji, Putniković kaže da pobeđuje onaj ko da bolju ponudu, kao i da je za Srbiju i našu privredu dobro da se razvija RTB Bor i otvaraju novi rudnici.

Kineska kompanija Ziđin Majning ponudila je 1,41 milijardi dolara za preuzimanje rudarske kompanije Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru.

Obe strane su, kako je saopšteno iz Nevsuna, sklopile konačni sporazum prema kojem će Ziđin izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u opticaju Nevsuna za 6,00 kanadskih dolara po deonici u gotovini.

Ukupna vrednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara).

Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da je to dobro i za razvoj srpskih rudnika i Borskog regiona.

Antić je naveo da je sama ponuda Ziđina još jedan dokaz koliko je ta kompanija u ekspanziji i razvija svoje projekte širom sveta.

Nevsun je planirao da za izgradnju istražnog niskopa i rudnika uloži, u periodu od 2018. do 2022. godine, 590 miliona dolara, a nakon otvaranja rudnika tokom faze eksploatacije od 2022. do 2038. dodatnih 457 miliona dolara.

Ziđin Majning Grup, osnovana 1993. godine, vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj.

Kompanija upravlja širokim portfolijom, koji se prvenstveno sastoji od zlata, bakra, cinka i drugih metala kroz investicije u Kini i inostranstvu u više od devet zemalja.

Kompanija je listirana na berzama u Šangaju i Hong Kongu sa tržišna kapitalizacija od približno 10 milijardi američkih dolara.

Kompanija Rakita je 2010. godine započela geološka istraživanja u okviru licence "Bor - Metovnica" na osnovu ugovora koji je sklopljen između kompanija Rezervoar Minerals (Reservoir Minerals) i Friport Mekmoran Eksplorejšn (Freeport McMoRan Exploration).

Geofizička ispitivanja koja su obavljena na tom potezu značajno su doprinela inicijalnom otkriću ležišta Čukaru Peki početkom 2012.

Antić: Dobra vest za Srbiju, to dokazuje da su u Srbiji prisutne velike moćne rudarske kompanije iz celog sveta

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je to dobro za Srbiju, razvoj srpskih rudnika i Borskog regiona.

"Informisani smo od Ziđina i Nevsuna da je upućena ponuda. Naravno, uzimajući u obzir da je reč o ponudi koja tek treba da bude analizirana i prihvaćena od strane akcionara, ne bih želeo da komentarišem samu transakciju, jer je reč o dve svetske kompanije", rekao je Antić.

On je objasnio da se oba giganta nalaze na berzama i da posluju u okviru vrlo strogih procedura, te da, kako je rekao, nije na politici da komentariše takve kompanijske odluke.

Antić je istakao da je sama ponuda Ziđina još jedan dokaz koliko je ta kompanija u naletu i da razvija svoje projekte širom sveta.

"Uzimajući u obzir da je Ziđin izabran za strateškog partnera RTB Bor, to je za Srbiju dobra poruka", naglasio je ministar.

On je rekao da je za Srbiju posebno važno što ovim poslom strateški partner RTB Bora pokazuje koliko je naša zemlja važna tačka u njihovim investicionim planovima i koliko oni ozbiljno planiraju da ostanu drugo u Srbiji.

S druge strane, Antić je rekao da uzimajući u obzir kvalitet ponude, pokazuje da je Nevsun kao kompanija koja posluje u Srbiji snažna i moćna rudarska kompanija, koja ima veliku cenu.

"To dokazuje sve ono što smo pričali da su u Srbiji prisutne velike moćne rudarske kompanije iz celog sveta, koje imaju jake investicione planove", istakao je Antić.

Antić kaže da činjenica da Ziđin kupuje Nevsun u jednom takvom dobrom aranžmanu pokazuje i da je Nevsun, a koji posluje u Srbiji preko kompanije Rakita, ima visoku vrednost, a imovina kanadske kompanije vredna je više od milijardu dolara.

Podsetio je da Nevsun ima ozbiljne projekte i rudnike u Eritreji, kao i razvojne projekte u Srbiji.

"Ako se taj projekat realizuje do kraja, i Ziđin zaista postane vlasnik Nevsuna, to je dobro za Srbiju i razvoj svih projekata u Borskom regionu, pre svega vezano za bakar i plemenite metale koji se tamo eksploatišu", naveo je Antić.

Sve to, kaže Antić, a uzimajući u obzir da Ziđin planira da bude dugoročno prisutan u tom regionu, da rezultat svega toga može biti samo sinergija koja će biti značajna za čitavu istočnu Srbiju i rudarski posao u celini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Antić: Ziđin najavio da kupuje Nevsun, dobra vest za Srbiju

Izvor: B92, 05.Sep.2018

Kompanija Ziđin, strateški partner za RTB Bor, najavila je kupovinu kanadske kompanije Nevsun, koja u Srbiji posluje preko preduzeća Rakita...Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da je to dobro i za razvoj srpskih rudnika i Borskog regiona...Ministar kaže da je ponuda tek upućena,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.