Brnabić: Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB Bor

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Avg.2018, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB Bor

BOR - Najmanje tri kompanije su do sada na tenderu pokazale zainteresovanost za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Majdanpeku.

Brnabić je počela posetu opštini Majdanpek obilaskom Rudnika bakra Majdanpek, koji je u sastavu RTB -a Bor. Ona je podsetila da rok za ponude ističe 20. avgusta i rekla da još ne može da kaže koliko je firmi otkupilo dokumentaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
- Ne bih mogla o tome da govorim, 20. avgust nije daleko, videćemo još. Da ne bi moglo da bude protumačeno kao uplitanje u tenderske procese. Imamo za sada najmanje tri zainteresovane firme koje su, ne kažem da su otkupile dokumentaciju, ali koje su pokazivale zainteresovanost i dolazile ovde i razgovarale sa rukovodstvom u RTB-u - navela je Brnabić.

Na pitanje da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

- Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta, onda u zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu - kazala je ona.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

RTB BorTenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara. Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju stratški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je ranije pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "nju dilidžens".

Premijerka će kasnije danas obići centar za posetioce Nacionalnog parka Đerdap, a potom i arheološko nalazište "Lepenski Vir".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.