Izvor: TvojPortal.com, 16.Maj.2012, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bor: Otkrivena grandiozna pećina i fosil kozoroga

/vesti online/ Speleolozi sportskog kluba "Rok end ajs" otkrili su u kompleksu Zlotskih pećina kod Bora nove hodnike koji su po lepoti nakita i veličini ravni Resavskoj pećini. U ovim novootkrivenim tunelima pronađeni su fosili kozoroga, saopštio je taj klub.

Ostatak kozoroga pronađen u novotkrivenim pećinskim hodnicima

U hodnicima nove pećine speleolozi su otkrili ostatke kozoroga, koji su prema rečima kustosa beogradskog Prirodnjačkog muzeja Milana Paunovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << stari od 780.000 do 120.000 godina.
Pored izuzetnog otkrića novih pećinskih hodnika nepoznatih i naučnoj javnosti, nalaz ostataka još neidentifikovane vrste kozoroga jedno je u nizu vrednih paleontoloških otkrića tog kraja, rekao je Paunović. Speleolozi su se sa fotografijama neobične lobanje obratili Prirodnjačkom muzeju u Beogradu čiji su eksperti potvrdili da je reč o vrlo značajnom nalazu.
"Na osnovu fotografija zaključeno je da se radi o levoj strani lobanje kozoroga sa očuvanom koštanom osnovom levog roga impozantne veličine. Procenjeno je da fosilni ostaci potiču iz srednjeg pleistocena", precizirao je taj stručnjak.
Opširnije

Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.