BORBA ZA SRPSKO ZLATO: Kinezi hoće da izbace Amerikance iz RTB-a Bor!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2019, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORBA ZA SRPSKO ZLATO: Kinezi hoće da izbace Amerikance iz RTB-a Bor!

Kineski „Ziđin“ spremila je američkoj kompaniji "Friport Mekmoran", koja ima 60 odsto istražnih prava u donjoj zoni ležišta "Čukaru peki", ponudu da otupi njihov deo

Kineska kompanija "Ziđin", vlasnik gornje zone budućeg podzemnog nalazišta bakra i zlata "Čukaru peki", spremila je američkoj kompaniji "Friport Mekmoran", koja ima 60 odsto istražnih prava u donjoj zoni tog ležišta, ponudu da otupi njihov deo, prenose mediji.

Plan kineske kompanije "Ziđin", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koja je i strateški partner RTB "Bor", jeste da investira gotovo pola milijarde dolara u početak eksploatacije gornjeg dela ležišta "Čukaru peki", kod Bora, gde su ustanovljene rezerve od milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, svakako je za tu kompaniju lakši deo posla.

Razlog je jednostavan - Kinezi su jedini vlasnici gornje zone ležišta "Čukaru peki", koja se u geološkim krugovima, zbog odlične koncentracije bakra i zlata, naziva "zver".

Međutim, daleko teži posao "Ziđin" će imati kada na red dođe eksploatacija donjeg dela tog ležišta. Ono, po preliminarnim procenama, krije rezerve od 15 miliona tona bakra i čak 300 tona zlata, a u njemu je, sa udelom od 60 odsto, većinski vlasnik istražnih prava američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran".

Doduše, po ugovoru, ukoliko dođe do eksploatacije donjeg dela ležišta "Čukaru peki", što je investicija koja se meri milijardama dolara, "Ziđin" bi stekao 46, dok bi Amerikancima ostalo 54 odsto vlasništva. Dakle, Kinezi imaju dva puta, ili da sklope ugovor o strateškom partnerstvu sa "Friportom", ili da od njih pokušaju da otkupe njihov udeo u najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu.

VIDEO KOJI JE RASPLAKAO SVET: Siromašni dečak sprema obrok svom malenom bratu POPUT PROFESIONALCA

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Nagli skok cijena nafte nakon napada na tanker

Izvor: Capital.ba, 13.Okt.2019, 07:31

RIJAD – Cijena sirove nafte naglo je porasla nakon što su iranski zvaničnici javili da su dvije rakete pogodile iranski tanker koji je putovao Crvenim morem. Međunarodna referentna vrijednost sirove nafte Brent porasla je za dva odsto, odnosno na 60,34 dolara po barelu. “Rezervni kapaciteti...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.