ALPI ISTOČNE SRBIJE: Borski stol krije neverovatne lepote, a nije dovoljno turistički iskorišćen (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2020, 00:42

ALPI ISTOČNE SRBIJE: Borski stol krije neverovatne lepote, a nije dovoljno turistički iskorišćen (FOTO)

Monumentalni planinski bedem već na prvi pogled pleni lepotom i neobičnom konfiguracijom terena

Na 16 kilometara od Bora, u blizini Velikog krša, nalazi se planina Stol, poznata i kao Borski Stol, jedan od prirodnih ukrasa Timočke krajine i nedovoljno iskorišćen turistički potencijal Srbije.

. U samom podnožju, kod kamenog planinarskog doma, nalazi se jezerce koje je podjednako lepo tokom sva četiri godišnja doba. U proleće, kad sve ozeleni, jezero izgleda >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao dragulj, leti je pogodno za rashlađivanje, u jesen razbija grimizno-zlatni kolorit okoline, a zimi se zaledi i liči na bajkovite prizore sa novogodišnjih razglednica.

Stol je planina koju s razlogom vole i trekeri, i hajperi, i skijaši. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.156 metara, bogat je atraktivnim alpinističkim stazama i predivnim livadama na kojima rastu lekovite trave. Nije težak za uspon, čak se početnicima u trekingu preporučuje penjanje na Stol kao prva lekcija u upoznavanju planina Srbije.

Uspon od podnožja gde se nalazi planinarski dom do vrha Stola ne traje duže od sat vremena; jedino je zimi potrebno biti malo uporniji i hodati oko sat i po do dva - sve zavisi od količine snega i temperature.

A post shared by @s_obrenovic92

Ako se na jesen ili zimu uputite na vrh Stola, računajte na to da će vam se na kosu i obrve hvatati ledenice ako sipi kiša, jer ovde vetar šiba kao u Banatu. Ali, kad dođete do vrha i bacite pogled na okolinu, shvatićete da bi se i trostruko veći napor isplatio. Kad već pominjemo Banat - ako je vedro vreme, sa vrha Borskog Stola videćete Banat kao na dlanu!

Ova planina idealna je i za skijaše, a pre svega je savršena za beg iz gradske vreve i restart mozga.

Ako vam je svega preko glave, ako ste željni da se sklonite od svih i da se iznova povežete sa prirodom i sami sa sobom, pođite na Borski Stol. Posle samo dva dana provedena u "Alpima Istočne Srbije", kako ovu planinu nazivaju istinski zaljubljenici u planine, osećaćete se kao da ste ponovo rođeni.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.