Zorić: Država se suprotstavlja svim oblicima kriminala

Izvor: Blic, 18.Sep.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zorić: Država se suprotstavlja svim oblicima kriminala

Podizanjem optužnice protiv Bogoljuba Karića i drugih osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i štete koju su naneli kompaniji "Mobtel", država želi da iskaže rešenost da će se suprotstaviti svim oblicima kriminala kojima su oštećeni i svi građani Srbije, izjavio je danas portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

On je u izjavi Tanjugu istakao da "niko neće biti pošteđen u jasnoj i čvrstoj nameri Tužilaštva da se obračuna sa ovakvim vidovima kriminala".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Zorić je precizirao da je Više tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Bogoljuba Karića i još 15 osumnjičenih, koji se terete da su od 1998. do 2005. godine oštetili kompaniju "Mobtel" za više od 60 miliona evra.

Okrivljeni Bogoljub i Sreten Karić se od samog početka postupka nalaze se u bekstvu i njima će se suditi u odsustvu, rekao je Zorić.

"Optužnica ih tereti da su zbog krivičnih dela zloupotrebili službeni položaj kojim su pribavili korist preduzećima BK Grupacije, a time i članovima porodice Karić i drugim fizičkim licima i time naneli štetu Republici Srbiji", rekao je Zorić.

Zorić je istakao da su Karić i saradnici "zaključivali pravne poslove isključivo sa preduzećima iz BK Grupacije koji su bili štetni za "Mobtel", a samim tim i za državu kako jednog od suvlasnika tog preduzeća".

"Prilikom zaključivanja ugovora optuženi se terete da nisu vodili računa da zaštite poslovne interes preduzeća "Mobtel" već da zloupotrebom službenog položaja na način kako je to opisano u optužnici, isključivanjem Upravnog odbora "Mobtela", ili donošenja odluka ili kontrolom njegovog rada pribave korist članovima porodice Karić", rekao je Zorić.

Prema njegovim rečima, ovakvim postupanjem sredstva iz "Mobtela" su "ispumpavana" zaključivanjem štetnih ugovora i pravnih poslova preduzeća a samim tim umanjena je i dobit preduzeća "u zaista velikom iznosu".

Pored Bogoljuba Karića optužnicom koju je podiglo Tužilaštvo obuhvaćen je njegov brat Sreten Karić.

Osim Karića i bivše sudije, optuženi su i Vitomir Parežanin, Bogoljub Lazić, Tatjana Rakas, Branislav Anđelić, Harpur Patrik Roja, Olga Žilović, Goran Milić, Goran Božić, Branko Krstonošić, Ljiljana Karić, Dušan Đorđević, Snežana Kostić i Kalaman Cinkler, kazao je Zorić.

Optužnica je napisana na 60 strana i u njoj su nabrojane pojedinačne zloupotrebe svakog od optuženih u Karićevoj grupi, od kojih je većina bila zaposlena u "Mobtelu".

Posle letošnjih špekulacija da se Karići kriju u Rusiji, Ministarstvo spoljnih poslova te države zvanično je dopisom od 22. avgusta obavestilo srpsko Ministarstvo pravde da Bogoljub Karić, koji je predsednik Pokreta "Snaga Srbije" nije dobio politički azil u Rusiji.

Bogoljub Karić nije tražio ni politički azil, niti rusko državljanstvo, naveli su Rusi u zvaničnom dopisu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.