Izvor: N1 televizija, 17.Sep.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijenti zadovoljni, ali da li su pregledi baš "besplatni"?

Danas je počela akcija besplatnih pregleda u bolnicama u Srbiji. Tri klinička centra, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, i još 58 opštih bolnica do 16 sati primali su sve pacijente.

Izvor: N1

Pregledi su obuhvatali merenje nivoa šećera u krvi, pritiska i EKG. Iz ministarstva najavljuju da će se ovakve akcije ubuduće sprovoditi jednom mesečno. Ekipa N1 bila je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i Bolnici Dragiša Mišović, nigde nije bilo većih gužvi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Bolnice širom zemlje otvorile su vrata za sve, pa i za one bez zdravstvenih knjižica.

"Sjajno, bez gužve svi su fini, svi su ljubazni", rekao je jedan od pacijenata. "Dobio sam neka uputstva, kojih ću se sad pridržavati više a nisam baš mnogo vodio računa", kaže drugi.

"Sada čekam kod doktora, a pošto mi je juče bilo izrazito loše, meni je ovo ispalo baš kao, tako da sada će me pregledati kardiolog i to mi mnogo znači", zadovoljan je još jedan pacijent.

Po završenom pregledu, dobili su izveštaj o zdravstvenom stanju, a po potrebi upućeni na dalje lečenje.

"Pacijenti su motivisani da urade ove preglede, izuzetno su zadovoljni. Nažalost ili na svu sreću kod jednog broja pacijenata koji nisu znali da imaju šećera u krvi, otkrili smo visoke vrednosti šećera u krvi", izjavila je direktorka Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa Marija Zdravković.

Od nelečenog ili loše lečenog dijabetesa u Srbiji godišnje umre 10.000 ljudi. To je samo jedan od razloga zbog kojih ministarstvo najavljuje uvođenje besplatnih pregleda svake treće nedelje u mesecu.

"Mislim da će se za sledeću akciju, koja će biti u par narednih nedelja od toga biti uključeni i domovi zdravlja i Klinički centar Srbije. Gde ćemo, ponavljam, još jednom izmeriti vrednost šećera u krvi, uraditi EKG izmeriti pritisak, poslušati pluća i srce", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U ministarstvu o akciji govore kao o "besplatnoj", međutim i nije baš tako. Troškovi rada sestrara, lekara i potrošnog materijala, verovatno će se finansirati iz budžeta, kažu u RFZO, drugim rečima, besplatne preglede opet će na kraju platiti građani.
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije,   Kragujevac

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zdravstveni pregledi i za one bez zdravstvenih knjižica

Izvor: N1 televizija, 17.Sep.2017

U nedelju je počela akcija besplatnih pregleda u bolnicama u Srbiji. Tri klinička centra, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i još 58 opštih bolnica do 16 sati primali su sve pacijente. U ministarstvu o akciji govore kao o besplatnoj, međutim i nije baš tako. Troškovi rada sestrara, lekara i potrošnog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.