Izvor: RTS, 09.Avg.2020, 13:21

Na ostrvu Vido ipak postavljene ležaljke za turiste

Opština centralnog Krfa postavila je na ostrvo Vido, koje se nalazi 10 minuta vožnje brodom od Krfa i na kome se nalazi mauzolej posvećen Srbima stradalim u Prvom svetskom ratu, besplatne ležaljke i suncobrane za turiste.
Ležaljke su postavljene pre dva dana odlukom opštinskih vlasti da u okviru akcije čišćenja ostrva, a koju je naložio gradski odbornik Spiros Nerancis, prenosi grčki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << portal Enimerosi.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika.
Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u "Plavoj grobnici".
I u prošlosti je bilo više pokušaja da se Vido pretvori u lokaciju namenjenu turistima, čemu su se gradske vlasti i sami meštani ostrva Krf godinama protivili zbog velikog poštovanja prema srpskim žrtvama.
Prošle godine su takođe postavljene ležaljke i suncobrani, ali su uklonjene posle dva dana nakon insistiranja i sastanka Udruženja građana za zaštitu Vida sa tamošnjim gradonačelnikom.
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.