Ekonomske obmane u 2010: Laža i paralaža srpskog standarda

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2011, 06:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomske obmane u 2010: Laža i paralaža srpskog standarda

U 2010. godini srpski političari su se najviše držali one stare narodne "obećanje ludom radovanje", pa su građanima Srbije obećavali pravi Eldorado: više plate, manje poreze, besplatne akcije, povoljne kredite, obilje mleka i mesa. Kolače, poput Marije Antoanete nisu doduše nudili, ali su se iz petnih žila postarali da nam objasne da je u Srbiji sve počev od struje pa do hleba jeftinije i slađe nego u bližem i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << daljem komšiluku i da ćemo u tom blagostanju zahvaljujući njima i nadalje uživati. Najmasnija obećanja u 2010. odnosila su se upravo na izlazak iz krize i da ćemo olakšanje osetiti u 2011.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin polušaljivo kaže da je protekla 2010. godina protekla u znaku borbe za evropski put Srbije uz istovremene natčovečanske napore naših političara da se u Srbiji zatre industrijska aktivnost, a da se privreda oblikuje po modelu vesele banana-zemlje, u kojoj caruju nezaposlenost, kao i industrija zabave, kocke i drugih neproizvodnih aktivnosti.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić koga će građani dugo pamtiti kao čoveka koji je svakom građaninu obećao po 1.000 evra od akcija, ni lane nije napuštao dobro oprobani koncept.

Tako je obećao građanima i da će u 2010. godini dobiti deonice Telekoma Srbije i Aerodroma Beograd, dok je Nebojša Ćirić, državni sekretar u Dinkićevom ministarstvu, bio još ubedljiviji kada je izjavio da će građani do kraja prve polovine 2010. godine dobiti besplatne akcije pet velikih javnih preduzeća i to pre njihove privatizacije.

Nažalost, to se nije dogodilo, ali se Dinkić nije dao zbuniti pa je dodatno obećao smanjenje poreza na plate i to u iznosu od 10 odsto!

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije kaže da političari obećavaju bolji život, jer ne postoje kazne za "obećano, a neispunjeno".

- Znaju da mogu da obećavaju kule i gradove, jer ne postoji kazna za takvo ponašanje. Niko nije smenjen zbog neispunjenih obećanja - kaže Baraćeva.

I premijer Srbije Mirko Cvetković obećao je povećanje plata i penzija na osnovu rasta cena prethodnih šest meseci, ali to nije u potpunosti poštovano, dok je Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, pred Novu godinu obećao otvaranje tržišta i slobodno formiranje cena naftnih derivata u Srbiji od 1. januara 2011. i ocenio da će to doneti jeftinije i kvalitetnije gorivo.

Vozači se ne bi složili sa ovom konstatacijom, dok je izjava novopostavljenog guvernera NBS Dejana Šoškića da "pazi na inflaciju" rasrdila ekonomiste.

Sutra: Radnici žive od kiselog kupusa

Guverner je sredinom septembra prošle godine izjavio da je inflacija u avgustu veća od očekivane zbog značajnog rasta cena hrane, ali NBS će reagovati na poljoprivredni skok cena i obezbediti da do kraja godine inflacija bude u predviđenim granicama.

Da podsetimo predviđena granica je bila od šest plus-minus dva odsto, a godinu za nama završili sa inflacijom od 10,6 odsto.

Možda je izjava ministra trgovine iz septembra ove godine, u vreme najveće nestašice mleka bila najoptimističnija. Naime, ministar je obećao da će za nekoliko dana rešiti pitanje nestašice, tako da građani ne treba da strahuju od praznih rafova.

- Strahovali smo ne nekoliko dana, nego meseci. Kao u vreme hiperinflacije, građani su ustajali u cik zore da kupe mleko. To je skroz sramotno - kaže Vladana Hamović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Generalni direktor JP PTT Srbija Goran Ćirić obećao je da bi "od septembra 2010. radnici pošte na šalterima trebalo da izdaju i biometrijske pasoše i lične karte.

Dakle građani će po tu uslugu umesto u MUP ići u poštu", dok je ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić obećao 200 kilometara novog autoputa u 2010. godini, a u Srbiji je za 10 godina izgrađeno ukupno 154 km autoputeva, što iznosi 10 km godišnje!

Verica Barać kaže da se srpski političari ne informišu i ne poznaju zapravo zakone koje sami predlažu. Ona to potkrepljuje nedavnom izjavom Olivera Dulića, ministra za prostorno planiranje, da će legalizacija biti potpuno besplatna.

- Iako su dati brojni popusti, legalizacija nije, niti može biti besplatna, a sama izjava pokazuje da ministar nije dovoljno upoznat sa problematikom unutar ministarstva na čijem je čelu - objašnjava Verica Barać.

Građani Srbije koje uglavnom niko ništa ne pita imali su priliku od Beogradskog centra za ljudska prava da daju svoje odgovore na Upitnik EU, koji služe kao pandan odgovorima vlasti o stanju u zemlji.

Tako su građani izjavili da se u Srbiji zapošljava samo po liniji partijske pripadnosti, da političari od njih prave budale, da su licemerni jer stalno najavljuju promenu zakona, demokratiju, borbu protiv korupcije, a deo su lanca koji povezuje partije, tajkune i kriminal.

Što su bliži izbori to je zahuktalija manija obećanja i otvaranja svega i svačega, tvrde politički analitičari. Stranački lideri su svuda, samo sevaju blicevi fotoaparata, vrpce se presecaju na sve strane, otvaraju putevi, bageri rade li rade, dele se ključevi novoizgrađenih izbegličkih kuća i postavljaju temeljci za privredne objekte.

Ostaci raznih objekata, fabrika, pruga, puteva iz ranijih kampanja, čija je izgradnja prekinuta odmah nakon izbora stoje širom zemlje kao nemi spomenici neispunjenih izbornih obećanja.

Mlađan Dinkić, 26.04.2010.

- Smanjujemo porez na plate.

Mlađan Dinkić, 08.12. 2009.

- U 2010. godini će biti podeljene deonice Telekoma i Aerodroma Beograd.

Slobodan Milosavljević, 10.09.2010.

- U narednih nekoliko dana snadbevanje uljem i mlekom će biti redovno.

Slobodan Milosavljević, 13.07. 2010.

- Ove godine će biti ostvarena projektovana inflacija od šest plus minus dva odsto.

Goran Ćirić, direktor PTT Srbija

- Od septembra bi trebalo da radnici pošte na šalterima izdaju biometrijske pasoše i lične karte.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ekonomske obmane u 2010: Laža i paralaža srpskog standarda

Izvor: TimockeVesti.net, 12.Feb.2011

U 2010. godini srpski političari su se najviše držali one stare narodne "obećanje ludom radovanje", pa su građanima Srbije obećavali pravi Eldorado: više plate, manje poreze, besplatne akcije, povoljne kredite, obilje mleka i mesa. Kolače, poput Marije Antoanete nisu doduše nudili, ali su se...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.