Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2020, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viši sud u Beogradu: Preduzeli smo sve mere za suđenja u hitnim predmetima

Viši sud u Beogradu saopštio je danas da je, ceneći novonastalu situaciju na teritoriji cele Srbije izazvanu širenjem zarazne bolesti COVID-19, preduzeo sve neophodne mere za održavanje suđenja u predmetima koji ne trpe odlaganja i koji su hitni.

"Neistiniti su navodi da u njemu prošle nedelje nije održano nijedno zakazano suđenje, da je razlog tome zabrana okupljanja više od petoro lica u zatvorenom prostoru, kao i da zbog veličine sudnice nije moguće obezbediti da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << razmak između prisutnih učesnika u postupku bude veći od dva metra", navedeno je u saopšenju kojim se reaguje na "pojedine novinske tekstove".

Iz ovog suda su, nabrajajući šta su sve preduzeli, naveli da je predsednik suda Aleksandar Stepanović uputio dopis svim sudijama 16. marta kojim ih je obavestio da, ukoliko ne mogu da obezbede udaljenost između učesnika u postupku veću od dva metra, suđenja mogu održati i u nekoj od devet velikih sudnica koje se nalaze u prizemlju i na prvom spratu zgrade Palata pravde.

Učinio je to nakon dan ranije donete Odluke o proglašenju vanrednog stanja, Naredbe ministra zdravlja o zabrani okupljanja u na javnim mestima u zatvorenom prostoru, kojom se zabrana javnog okupljanja ograničava na 50 ljudi, kao i preporuka nadležnih zadravstvenih ustanova.

Postupajući po tom dopisu, a od proglašenja vanrednog stanja do danas, sudeća veća u Prvostepenom krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu zasedala su u ukupno 16 predmeta koji su hitni i ne trpe odlaganje. U Drugostepenom krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu odlučeno je u 105 predmeta koji su hitni i ne trpe odlaganje.

Takođe se navodi da je Stepanović 19. marta doneo uputstvo o radu sudija i zaposlenih u tom sudu i u kojim se predmetima postupa dok se sva ostala suđenja odlažu.

Zaključeno je i da se prvostepena krivična suđenja u Višem sudu u Beogradu održavaju u zavisnosti od ispunjenosti procesnih pretpostavki za održavanje glavnog pretresa, što je u svakom konkretnom slučaju ostavljeno na oceni postupajućem predsedniku veća.

Rukovodeći se izmenama odluka tokom trajanja vanrednog stanja, pa tako i Naredbom o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru, Stepanović je 23. marta doneo odluku o izmenjenom radnom vremenu šaltera prijema, kao i da će radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, samo po jedno lice imati pristup šalter sali suda, te da će licu ulazak u zgradu suda biti dozvoljen uz obavezno nošenje zaštitne maske i rukavica, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Viši sud u Beogradu: Preduzeli smo sve mere za suđenja u hitnim predmetima

Izvor: Danas, 02.Apr.2020

Viši sud u Beogradu saopštio je danas da je, ceneći novonastalu situaciju na teritoriji cele Srbije izazvanu širenjem zarazne bolesti Covid 19, preduzeo sve neophodne mere za održavanje suđenja u predmetima koji ne trpe odlaganja i koji su hitni.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.