Video sam kako ruski tenkovi ulaze u Beograd. A, onda su žene iznele veliki tepih! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 20.Okt.2017, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Video sam kako ruski tenkovi ulaze u Beograd. A, onda su žene iznele veliki tepih"! (FOTO)

Borbe za oslobođenje su trajale danima, mnogi su dali životu za slobodu glavnog grada, ali su borci Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti vojskom sovjetskog saveznika uspeli da 20. oktobra 1944. oslobode i poslednju ulicu Beograda.

Mnogobrojni građani su danas noseći zastave, cveće i izbledele fotografe, došli na spomen-groblje oslobodilaca Beograda i odali počast onima koji su najvećom cenom platili slobodu. Mnogo ljudi, a tišina. Niko ne želi da poremeti >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mir.

Među onima koji nikada neće zaboraviti današnji dana su preživeli borci. Seni njihovih saboraca zauvek su ostale u ovom gradu. Mnogi im prilaze i pružaju im ruku. Žele da porazgovaraju sa njima, i čuju kako su oslobađali zemlja od neprijatelja.

Sa suzom u oku, ali čvrstog glasa Miša Mirković, glumac, penzioner i televizijski reditelj prisetio se tog istorijskog 20.oktobra 1944. godine.

Miša Mirković, foto: BKTVNews

"Ovako je bilo... Dolazili smo iz pravca Avale, i kada smo došli blizu Slavije, videli smo kako dolaze ruski tenkovi. Prvi ruski tenk koji je ušao na Slaviju, stao je. Žene su iznele veliki tepih i prostrle ispred tenka! Tenk je stao, tenkista razmišljao šta da radi i kad je dobio aplauz krenuo je i prešao preko tepiha! Takav je doček bio u Beogradu", seća se Miša Mirković, glumac, penzioner i televizijski reditelj.

Za vreme oslobođenja Beograda, bio je kurir Peka Dapčevića, u Prvoj armiji.

"Samo da znate, borbe su bile velike, sedam dana su trajale. Ja sam ja ranjen ispred Palate "Albanija" sa još dva sovjetska vojnika i jednim našim drugom iz Crne Gore. Pomogla nam je Ruskinja koja nas je previla i odvela u prvu ambulantu. Ja sam sa 14 godina postao partizan, i do kraja rata sam četiri puta ranjen", priča Miša Mirković, koji je kasnije postao glumac.

Milan Ateljević, počasni predsednik Saveza boraca kaže za BKTVNews da je u vreme oslobađanja Beograda, sa svojom divizijom oslobađao Dubrovnik. Sada ima 93 godine.

Milan Ateljevič, foto: BKTVNews

"Nisam učestvovao u oslobođenju Beograda, u to vreme oslobodili smo Dubrovnik. Postao sam borac 1941.godine, i sa 18 godina postao komesar bataljona. U toj narodnooslobodilačkoj borbi 75 odsto mladih imali su manje od 30 godina. Mladost je podnela najveće žrtve u ratu. I ova današnja generacija to mora da zna. Moja poruka je da mladi moraju da čuvaju tekovine narodnooslobodilačkog rata i  sve  vrednosti koje smo mi stvorili. Uvek se treba boriti za pravo, za slobodu, jednakost i ravnopravnost građana", naglašava Ateljević, počasni predsednik Saveza boraca Beograda.

Na groblju oslobodilaca Beograda sahranjena su 2.953 borca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 976 boraca Crvene Armije.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.