UNS se odrekao novca dobijenog na medijskom konkursu Beograda

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jul.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS se odrekao novca dobijenog na medijskom konkursu Beograda

Udruženje novinara Srbije (UNS) odreklo se 420.000 dinara dobijenih na medijskom konkursu Grada Beograda iz protesta što su milione dobili mediji koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije, saopšteno je danas.

UNS je naveo da je tako izrazio protest i zbog toga što u komisiju za ocenjivanje projekata nisu imenovani predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti poznati medijski stručnjaci.

UNS je novac dobio za projekat "Beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kolekcionari - umetnost između privatnog i javnog".

To novinarsko udruženje je u ponedeljak protestovao što su na beogradskom konkursu 11,5 miliona dinara dobili tabloidi koji su prošle godine, prema monitoringu Saveta za štampu, imali ukupno 1.529 prekršaja novinarskog kodeksa.

UNS je tražio od Grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija kako bi javnost imala uvid ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

"UNS je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju", dodaje se.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.