Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Nov.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Grad Beograd ponovo zloupotrebio konkurs za projektno sufinansiranje medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) saoštilo je danas da najoštrije protestuje što Grad Beograd treću godinu za redom u komisiju za izbor medijskih projekata nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti javnosti poznate medijske stručnjake.

UNS je zatražio od Grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

Komisiju za ocenu projekata iz oblasti javnog informisanja ove godine su činili Katarina Filipović (na predlog udruženja radio stanica "RAB Srbija"), Petar Kočić (na predlog Društva novinara Vojvodine), Miodrag Miljković (nezavisni stručnjak za medije), Marko Ivanić (na predlog udruženja elektronskih medija "ComNet") i Aleksandar Simić (na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda).

UNS je naveo da je Aleksandar Simić bio u očiglednom sukobu interesa jer je, iako zaposlen u Studiju B, ocenjivao projekte i više od trećine ukupno raspodeljenog novca, sa ostalim članovima komisije, opredelio mediju u kom radi i povezanim firmama.

Od ukupno 89.800.000 dinara, Studio B je za tri projekta dobio 16,1 milion dinara, dok su firme povezane sa ovim medijem dobile oko 20 miliona dinara.

UNS je podsetio, da su značajna sredstva na konkursu dobili mediji poput Alo-a, Informera, Srpskog telegrafa, a "koji višestruko krše Kodeks novinara Srbije".

"Pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da ubuduće članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju", saopštio je UNS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Udruženja: Beograd da poništiti konkurs za medijske projekte

Izvor: N1 televizija, 20.Nov.2018

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je vlasti Beograda da hitno ponište rešenje o raspodeli 89,8 miliona dinara po konkursu za sufinansiranje medijskih projekata zbog, kako su naveli, očiglednih nezakonitosti. UNS ocenio da je Grad Beograd ponovo zloupotrebio konkurs za projektno...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.