Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jul.2019, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu Inicijativa mladih obeležila godišnjicu genocida u Srebrenici, prisustvovali ambasadori

Inicijativa mladih za ljudska prava večeras je u parku kod Predsedništva Srbije u Beogradu održala komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici.

Skupu su prisustvovali ambasadori SAD Kajl Skot, Norveške Arne Sannes Bjornstad, Nemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, predstavnici više organizacija i javne ličnosti.

Predstavnici Inicijative mladih raširili su u parku transparent sa natpisom "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo". >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih rekao je da je atmosferu buke, galame i nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva prema žrtvama proizvelo poricanje genocida i relativizacija zločina u Srebrenici.

"Uprkos tome smo se okupili da pokažemo politiku u kojoj se poštuju ljudski gubici. Na žalost mi smo svedoci da smo jedina zemlja na svetu odgovorna da nije sprečila genocid, a znala je da će se dogoditi. Zato godinama unazad stoje ljudi koji su spremni da iskorače ispred ove buke i vike i da kažu nama je žao zbog tih ljudskih gubitaka", rekao je Milosavljević.

On je pozvao vlast u Srbiji da prizna genocid i ljudsko dostojanstvo žrtava ističući da će se iz toga roditi "jedno novo lice zemlje".

Posle skupa u Pionirskom parku, u Kolarcu je održana predstava "Srebrenica, kada ubijeni ustanu" u produkciji Heslinškog odbora za ljudska prava.

Milosavljević je najavio da će sledece godine umetnica Eida Šehović kroz performans "Što te nema" pokazati ljudske gubitke u Srebrenici.

On je rekao da se nada da sledeće godine, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, Srbija neće dočekati bez poruke državnih vlasti o tome da je "genocid u Srebenici genocid i tačka".

U park su došli i Simo Spasić iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i predstavnici Udruženja građana pravo na izbor, među kojima je bila i Jovana Stojković predsednica pokreta "Živim za Srbiju" i antivakcinašica. Neki od njih nosili su majice sa likom Ratka Mladića osuđenog za genocid u Srebrenici i majice sa slikom Kosova.

Policija ih je sprečila da ometu skup Inicijative mladih.

Oni su dobacivali okupljenima, ali i novinarima, koji su došli da izveštavaju sa događaja, nazivajući ih "prestitutkama".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BURA oko Srebrenice - INCIDENTI u Beogradu FOTO,VIDEO

Izvor: Mondo, 11.Jul.2019

Oko 20 osoba u majicama sa nacionalističkim simbolima upalo je večeras u zadužbinu Ilije Kolarca u Beogradu na izvođenje predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo". Prethodno policija sprečila i incident u Pionirskom parku....Policija je učesnike incidenta posle verbalnog sukoba sa rediteljem...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.