Tokom obnove Trga Republike pronađene drvene kocke iz 19. veka

Izvor: BKTV News, 10.Sep.2018, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tokom obnove Trga Republike pronađene drvene kocke iz 19. veka

Prilikom rekonstrukcije Trga Republike, ispod asfalta, pronađene su drvene kocke iz druge polovine 19. veka, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Ovakva drvena kaldrma bila je postavljena sve do Terazija, a kaldrma je bila od drveta da bi se smanjila buka prilikom prolaska vozila. Do sada smo pronašli oko 1.500 relativno dobro očuvanih komada koje su pregledali i popisali stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika. Očuvane kocke se odvajaju od onih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koje su uništene asfaltiranjem", rekao je Vesić.

Naveo je da će Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda ustupiti 150 komada drvene kocke Narodnom muzeju u Beogradu, da će deo kocke biti vraćen na Trg Republike i posebno zaštićen kako bi građani mogli da vide kako je Trg nekada izgledao, a deo će se iskoristiti za druge delove pešačke zone u centru grada.

"Na ovom primeru se vidi kako su se ranije odnosili prema spomenicima kulture. Nešto slično se dogodilo prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa Jelisavete Načić koje se nalazi preko puta Ambasade Francuske. "Genijalci" koji su vodili Beograd pre nas jednostavno su asfaltirali prva tri stepenika i tako uništili spomenik kulture. Prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa ponovo smo otkrili ove nekada asfalitirane delove, restaurirali ih i sada građani mogu da vide Malo stepenište kako je izgledalo 1903. godine kada je napravljeno", rekao je Vesić.

"Kada smo kod Trga Republike, koji se sada rekonstruiše, nećemo da zaboravimo da su tu, u centru Beograda, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, postavili sat privatne kompanije, koji danas ne radi i kioske, kao i da su zatvorili Narodni muzej koji smo mi renovirali i otvorili", dodao je Vesić, navodi se u saopštenju gradske uprave.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriće ispod asfalta na Trgu Republike!

Izvor: Mondo, 10.Sep.2018

Prilikom rekonstrukcije Trga Republike, ispod asfalta, pronađene su drvene kocke iz druge polovine 19. veka, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić...Foto: Mondo/Stefan Stojanović.."Ovakva drvena kaldrma bila je postavljena sve do Terazija, a kaldrma je bila od drveta da bi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.