Izvor: Blic, 07.Dec.2017, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMVAJEM PREKO MOSTA NA ADI Raspisan tender za postavljane šina težak DVE MILIJARDE

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda objavila je danas poziv za prikupljanje ponuda za postavljanje tramvajskih šina preko Mosta na Adi koje će povezati Banovo brdo i Novi Beograd, a poziv će, kako je Tanjugu rekao gradski menadžer Goran Vesić, biti otvoren do 20. januara 2018. godine.

- U pitanju je veliki projekat čija je vrednost oko dve milijarde dinara i kojim će biti izgrađeno 2,7 kilometara šina sa obe strane mosta. To je onaj prostor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji sada izgleda prazan, a koji je, kada je most izgrađen, predviđen za postavljanje tramvajskih šina - naveo je Vesić i dodao da je sada "konačno" došlo do toga da se krene sa realizacijom.

Gradski menadžer ističe da je za Beograđane u vezi sa tim projektom bitno to što će biti povezani Banovo brdo i Novi Beograd, a put tramvajem između ta dva dela grada će biti skraćen na 10 do 15 minuta.

Osim samog postavljanja šina, kaže Vesić, predviđena je i izrada kompletnih prilaza šina, i to iz Radničke ulice, kako bi se spojile sa postojećim šinama na Banovom brdu i s druge strane, na Novom Beogradu, prema šinama koje sada prolaze pored mosta Ulicom Jurija Gagarina, odnosno Đorđa Stanojevića.

Na novoj tramvajskoj trasi, naveo je on, predviđena su dva stajališta - "Blok 42" na novobeogradskoj strani i "Petlja Radnička" odmah nakon glavnog raspona Mosta na Adi, na desnoj obali Save.

Oba stajališta su, kazao je Vesć, izgrađena i njihova dužina je 75 metara.

Gradski menadžer objašnjava da se Grad odlučio za širenje tramvajske mreže jer ona dugo nije bila proširivana, ali još važnije, jer su tramvaji ekološki prihvatljiviji.

- To sve govori u prilog tome da se kao Grad sve više okrećemo ekološkim vidovima prevoza. Prošle godine smo kupili četiri električna autobusa i pokazali da lako dajemo primat onim vozilima koja ne koriste gorivo - rekao je Vesić.

Tramvajski saobraćaj na Mostu na Adi najavljuje se već godinama unazad, te je ovakav tender već bio raspisan. Ipak, početkom proleća ove godine Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju tri pristigle ponude ocenila je kao neprihvatljive.

Podsetimo, Most na Adi otvoren je 1. januara 2012. godine.

Raspisano još 10 tendera

Istovremeno, dodaje Vesić, u Direkciji za građevinsko zemljište raspisano je još 10 različitih tendera, među kojima su i veliki tenderi vrednosti oko 300 miliona dinara.

To su tenderi, naveo je Vesić, poput izgradnje kanalizacije u Batajnici, zatim tender za završetak Jelezovačkog kolektora na Banjici koji će omogućiti da se Jajinci i okolna naselja priključe na kanalizaciju.

Pored toga, raspisan je i tender za postrojenje za preradu otpadnih voda u Međulužju.

- Tako ukazujemo da vodimo računa i da pokušavamo da rešimo infrastrukturu u glavnom gradu i na taj način rešimo probleme sa kanalizacijom, vodovodom, javnim prevozom, preradom otpadnih voda - zaključio je gradski menadžer.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.